Памфлет пун мржње у лучком граду због новог радног места сина лидера Срба у Хрватској. Аутори тврде да се спроводи «посрбљавање», а Универзитет претвара у САО Крајину.

 

 

Радно место Озрена Пуповца, сина лидера Срба у Хрватској др Милорада Пуповца, на Факултету у Ријеци, изазвало је бурне реакције националистичке деснице у Хрватској, што је резултирало памфлетом препуним говора мржње објављеном на једном од портала.

 

Прича се вуче већ дуже време, откако је објављено да ће у мају син председника СНВ-а почети да ради на Филозофском факултету у Ријеци, након што је изабран на редовном конкурсу за научнике који се враћају у Хрватску задовољивши све критеријуме. Млађи Пуповац је годинама био успешни истраживач у Мастрихту и на Институту за културна истраживања у Берлину, а објавио је и више значајних радова.

 

Засметало је то ауторима памфлета «Спасимо Ријеку», који су се представили као «академски грађани Ријеке» и оптужили Универзитет у Ријеци да се претвара у САО Крајину и тихо проводи посрбљавање. Посебно се то односи на могући ангажман Озрена Пуповца, што је за непотписане ауторе памфлета «знак за узбуну». Тврде да је један од доказа посрбљавање што ће млади научник Пуповац почети да ради у Одељењу за културалне студије, а све је упаковано низом оптужби да Срби преузимају универзитетски живот Ријеке.

 

Тако се наводи да је кандидат за новог ректора Универзитета у Ријеци Сњежана Пријић Самаржија рођена у Книну и да је школу завршила у Београду, а да је «цео пројект» њеног именовања годинама припреман.

 

Као проректор побринула се за то да студентски представници у Сенату буду не само њој лично одани и идеолошки сродни већ и за то да припадници хрватске народности међу њима буду сведени на мањину — тврди се у памфлету који је наишао на жестоку критику демократске јавности.

 

Новинар Драго Пилсел је због свега поднео кривичну пријаву, тврдећи да се ради о ширењу нетрпељивости према српској мањини. Реаговали су и студенти Филозофског факултета који дају подршку Универзитету и Сњежани Пријић Самаржији.

 

Напади на «црвену» Ријеку нису од јуче, па се и у прошлости тврдило да је овај град епицентер «српско-четничког корпуса», а ријечки градоначелник Војко Оберснел се оптуживао да жели да створи «пројект српског Крима» у Хрватској. Сада се оптужује и хрватски премијер Пленковић да због сарадње са српском заједницом и СДСС-ом у влади жели да створи услове за запошљавање Пуповчевог сина.

 

Као и често до сада, овај брутални напад анонимних ширитеља мржње, није наишао на реакцију државног врха, али ни шире академске заједнице.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;