Блеранда Цури, ћерка некадашњег локалног команданта такозване ОВК убијеног прошле године, страдала је ноћас у саобраћајној несрећи у Косову Пољу. Возач аутомобила је ухапшен. Дневник «Бота сот» смрт оца и ћерке повезује са сведочењима пред судом за злочине «ОВК».

 

 

Возач Амир Салиху, према саопштењу косовске полиције, прошао је кроз црвено светло и прегазио Блеранду Цури, која је недухо затим преминула, пише Бота сот.

 

Њен отац и некадашњи локални командант Бедри Цури убијен је хицем у главу, годину дана раније у мистериозном убиству које су косовски медији повезивали са његовом, наводном, жељом да о злочинима које су припадници «ОВК» починили против политичких противника сведочи пред Специјалним судом за злочине ОВК.

 

Бедри Цури је, такође, био спреман да сведочи о заробљавању и ликвидацији припадника Војске Југославије током рата на Космету.

 

Цури је, наводно, учествовао у том злочину, а наређење за ликвидацију војника издао је Ајваз Бериша, познат и под ратним надимком «Командант Тигар».

 

Проблем заштите сведока један је од кључних изазова са којима ће се суочити Специјални суд за злочине «ОВК», с обзиром на то да је читав низ потенцијалних очевидаца у случајевима против Рамуша Харадинаја и Фатмира Лимаја нестајао или под мистериозним околностима одустајао од сведочења.

 

О претњама сведоцима, Савет безбедности УН су у више наврата, безуспешно, упозоравали главни тужиоци Хашког трибунала Карла дел Понте и Серж Брамерц.

 

 

 

РТС

 

 

Тагови: ; ; ; ;