Двојица посланика опозиционог Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић упутили су писмо Стиву Бенону, главном стратегу америчког председника Доналда Трампа, у ком наводе да у црногорском друштву не постоји никаква сагласност у вези са пријемом те државе у НАТО, како су тврдили представници некадашње администрације у Вашингтону.

 

 

У писму које је, између осталог, послато и сенаторима Ренду Полу и Мајку Лију, конгресмену Дејни Рохербахеру и републиканским медијима, истиче се да је црногорско друштво веома подељено по том питању и да чињенице указују да је управо најмањи проценат грађана на страни пријема Црне Горе у НАТО.

 

Притом, како се даље наводи, Црна Гора у реалности није испунила пропозиције за пријем у Северноатлантску алијансу јер не може да обезбеди ни сопствену стабилност ни унутрашњи демократски поредак.

 

„С тим у вези би ратификација Протокола о пријему Црне Горе у НАТО у америчком Сенату била исхитрена јер сенаторима није презентовано истинито стање“, истиче се у писму новој америчкој администрацији.

 

 

У елаборату историчара Александра Раковића наводи се да су подносиоци реферата у Комитету за спољне послове Сената Хојт Брајан Ји и Мајкл Карпентер на сведочењу у септембру прошле године обманули сенаторе и поднели им извештаје који врве од полуистина и неистина.

 

„Оба реферата су била неубедљива. Садржавала су површна запажања и неистините, чак лажне, приказе прилика у Црној Гори. Зато је потребно подробно се позабавити тиме шта су они изговорили и одговорити на њихове тврдње“, истиче се у елаборату.

 

 

Како се даље наводи, из Карпентеровог реферата посебно се уочава намера бивше администрације у САД да пријем Црне Горе у НАТО сматра давањем лекције Русији.

 

Став Русије да је против пријема Црне Горе у НАТО Карпентер не тумачи афирмативнo.

 

Он уопште не узима у обзир чињеницу да се Русија изјаснила како би грађанима Црне Горе требало омогућити да на референдуму одлуче о пријему у НАТО.

 

У тексту се истиче и да су прећутане чињенице о правом стању ствари у Црној Гори, између осталог и оне које се односе на финансијску способност Црне Горе да буде равноправна чланица НАТО-а, као и да не само да нема унутрашњу сигурност већ није у стању ни да се обрачуна са криминалом и корупцијом у земљи.

 

На крају се закључује да за пријем Црне Горе у НАТО не постоји никаква сагласност у црногорском друштву, а да су реферати Хојта Брајана Јиа и Мајкла Карпентера пуни непроверених информација и лажи.

 

 

 

Спутњик

Тагови: ; ; ; ;