У Београду је, полагањем венаца и низом пригодних догађаја обележен празник оружаних снага Руске Федерације — Дан  браниоца Отаџбине.

Амбасадор Чепурин пред спомеником Црвеноармејцу

Амбасадори и изасланици земаља бившег Совјетског савеза, су одали почаст и положили цвеће на Гробљу ослободилаца Београда као и на Руском Некропољу на Новом гробљу.

 

Полагање венаца на Гробљу ослободилаца Београда

Амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин, заједно са амбасадорима бивших совјетских република, акредитованих у Србији, и учешће представника Министарства одбране, Оружаних снага и града Београда, је уз почасни строј припадника војске Србије, на почетку церемоније  положио венце на Гробљу ослободилаца Београда.

Полагању венаца је претходило интонирање химне Србије, након чега су амбасадори и војни изасланици  одали почаст онима који су животе положили на олтару Отаџбине.

 

Амбасадори и изасланици су затим положили  венце и цвеће на споменик Црвеноармејцу.

Амбасадор Чепурин одаје почаст браниоцима отаџбине

На Грoбљу ослободилаца Београда почива 961 борац Црвене армије, од којих је њих 711 сахрањенo у заједничку гробницу са 1.381 борцем НОВЈ.

 

Амбасадор Белорусије Владимир Чушев пред спомеником Црвеноармејцу

Многима од сахрањених Црвеноармејаца се нису знали лични подаци, или се знало само име или само надимак. Сви они су положили своје животе за ослобођење Београда.

Обележје једном од бораца Црвне армије погинулом код Будимпеште који је по сопственој жељи сахрањен у Београду

 

На хумкама знаних и незнаних, дипломате и чланови њихових породица су остављали црвене каранфиле.

Заменик амбасадора Русије у Србији Денис Кузнеделев и војни изасланици Руске Федерације на руском Некропољу одају почаст погинулим у Првом светском рату

 

Након одавања почасти на Гробљу ослободилаца, амбасадори и војни изасланици бивших совјетских република су се запутили пут Руског Некропоља на Новом гробљу.

Почаст браниоцима отаџбине

Пре полагања венаца, старешина Подворја Руске православне цркве у Србији Виталиј Тарасјев, је очитао опело за спас душа свих оних који су сахрањени на  руским парцелама на Новом гробљу.

 

Меморијални споменик „Руске славе“ подигнут је 1935. године и посвећен је цару Николају Другом Романову и руским војницима погинулим  током Првог светског рата.

 

 

Један од натписа на споменику гласи: „Вечна слава императору Николају II и 2.000.000 руских војника Великог рата“.

Лола Ђорђевић

 

Тагови: ; ; ; ; ;