У Њујорку и другим америчким градовима, активисти су неколико сати делили штампане материјале, у којима  пише да је пуч у Украјини изведен уз подршку милијардера Џорџа Сороша и администрације бившег америчког председника Барака Обаме, преноси агенција Тасс.

Организатор акције је међународни Шилеровски Институт у оквиру кампање да се Американци едукују о ситуацији у Украјини поводом годишњице догађаја на Мајдану. Акција је одржана у центру Менхетна, на раскрсници области 47-1 Улице и  Друге Авеније, у близини седишта УН.

 

Активисти  су развили  транспаренте: «Обама  у затвор», «Твој непријатељ — Џорџ Сорош.»
Према званичном представнику  Шилеровског института  Дијани Сир, активиста су у Њујорку разделили неколико стотина  штампаних публикација. Сличне акције одржане су у Бостону, Хјустону, као и у главном граду Немачке- Берлину.

 

Госпођа Сир је нагласила да активисти желе «да цео свет зна истину о томе шта се десило у Украјини пре три године», а Американци су показали интересовање.

 

«То су исти људи који сада покушавају да склоне са власти америчког председника Доналда Трампа», рекла је она, говорећи о начину како је свргнут бивши украјински лидер Виктор Јанукович.

Активисти су у документу који су делили, назвали промену власти у Украјини — » државним ударом» изведеним уз помоћ «неонацистичких група».

 

 

У документу извештаја, активисти су подсетили на податак да је Викторија Нуланд, у то време помоћник америчког државног секретара за европске и евроазијске послове, изјавила да је пре државног удара у Украјини више од 2000 невладиних организација учествовао у формирању јавног мњења у земљи.

 

 

Од 1991. године, САД је послала више од 5 милијарди $, да би се, како је Нуландова изјавила, успоставило «демократско друштво» у Украјини.

 

 

Аутори наглашавају да  је Сорош, заједно са људима блиским бившем председнику Бараку Обами  ктивно укључен у покушајима да се дискредитује Трамп и спречи  нормализација руско-америчких односа.

 

 

Тагови: ; ; ;