Политички аналитичар Данијел Ларисон објавио је у америчком угледном гласилу „Амерички конзервативци“ чланак у којем истиче да НАТО не треба да уведе Црну Гору у Алијансу.

 

 

Ларисон се позива на аналитичара Томаса Лиуткуса, који је објаснио принципе због којих ЦГ не требало да буде чланица НАТО, наводећи да се ради о нестабилној држави, гдје се не поштују основни постулати демократије.

 

Сагласивши се с оцјеном Лиуткуса, Ларисон додаје да Црна Гора не би могла допринијети Алијанси, чак и ако се стање у тој земљи поправи.

 

„Чланство у НАТО је често кориштено као подстрек демократским реформама, али то није разлог постојања војних савеза“, каже аналитичар.

 

„Ако уопште постоји разлог постојања војних савеза, то би требало да буде побољшање сигурности чланица. Додавањем члана који то неће унаприједити нема смисла, чак и ако је у питању држава са демократском владом. Но, како то јасно истиче Лиуткус, то није случај са Црном Гором“, закључује Ларисон.

 

Он истиче да је Мило Ђукановић, бивши премијер, дуго очувао власт на основу евроатланских интеграција, али, на другој страни, упорном демонизацијом опозиције.

 

«Истина је, каже он, да је Ђукановићева прозападна реторика скупа са његовим криминалним досијеом, само појачала подозрење црногорског народа у западне институције».

 

Извор: The American Conservative

Превод: ИН4С

Тагови: ; ; ; ;