У понедељак је свечано отворен Српски клуб, Московског државног университета Ломоносов. Овим је реализована иницијатива двоје студената овог университета, Анастасије Гајдаљонок са факултета иниостраних језика и Игњата Белоусова, који изучава глобалне процесе.

 

 

На свечаној церемони отварања Српског клуба Ломоносова, присуствовао је и Славенко Терзић, амбасадор Србије у Руској Федерацији. Том приликом амбасадор Терзић подржао је оснивање ове асоцијације и изразио наду да ће “иницијативе студената најпрестижнијег универзитета Русије, допринети даљем учвршћивању односа између народа Русије и Србије“.

 

Како су иницијатори за портал ИН4С изјавили, основни задатак Српског клуба Ломоносова “представља обједињавање свих студенте који нијесу равнодушни према региону Балкана“.  Српски клуб Ломоносова у будућности планира организовање предавања и трибина из разних области: историје, књижевности, језика и политике Србије, где би били позвани признати експерти.

 

 

 

Велики број присутних, поред студената Ломоносова ова манифестације привукла је и студенте других универзитета, експерата за регион Балкана и јавне личности, што потврђује  великом интересовању међу руским друштвом за односе са Србијом.

 

“Ми бисмо заиста жељели да позовемо много предавача на наш универзита, а велики број присутних на свечаном отварању свједочи о великом интересовању коју у руском друштву постоји за Србију“ – наводи у својој изјави за ИН4С предсједник клуба Анастасија Гајдаљонок, додајући да верује:

 

‘‘да ће Српски клуб Ломоносова привући много интересантних саговорника, а да ће њихова предавања и руском друштву пружити много корисних информација о Србији и региону Балкана“.

 

На наше питање кога би од предавача највише жељела да види у Српском клубу, Гајдаљонок је навела режисера Емира Кустирицу.

Тагови: ; ;