Српски инжењери развили су навођену ракету, која је толико прецизна да са 25 километара може да уђе кроз прозор. Ради се о постојећем ракетном систему AЛAС, који је у међувремену модификован и унапређен, и који је своје купце нашао у Уједињеним Aрапским Емиратима (УAЕ).

 

 

Ракетни систем AЛAС није непознаница, нити новитет када је у питању наоружање, па је и ове, као и ранијих година нашао своје место на сајму наоружања ИДЕКС 2017 у Aбу Дабију. У питању је ракета земља-земља, која је у међувремену значајно побољшана.

У Aбу Дабију је јуче први пут приказан и видео снимак успешног пробног гађања ракете AЛAС на полигону Министарства одбране у Никинцима. Да ствар буде још занимљивија, она је лансирана са возила оружаних снага Емирата „Нимр“.

«На сајму је показан снимак на коме се види да је ракета доказала свој концепт и да је на правом путу да крене у серијску производњу. Српске фирме раде пројектовање, развој и тестирање ракете, док ће фирма „Еартх“ из УЕA серијски да их производи за своје потребе. Ове ракете могу да се користе на копну (земља-земља) или да се лансирају са патролних чамаца (море-море)», каже за „Блиц“ уредник портала „Танго сиx“ Петар Војиновић.

 

Српске компаније „Југоимпорт“ и „ЕДеПро“ су још 2013. године потписале уговор са УAЕ, односно њиховом компанијом „ЕAРТХ“ о развоју ракете земља-земља AЛAС.

 

Инжењер компаније „ЕДеПро“ Горан Мемон објашњава да је верификација прототипа система AЛAС у завршној фази. Он наводи да је на њему оспособљена платформа да погоди циљ на жељеној даљини, да има ТВ систем за навођење и комуникацију путем оптичког кабла.

 

«AЛAС се мења, тако да је дошло до модификације у смислу веће ефикасности и управљања, а оспособљен је и да стабилизује слику у лету. Повећане су његове маневарске способности, унапређен погон и побољшан мотор, а бољи је и систем за снабдевање горивом» – испричао је Мемон за „Танго сиx“.

 

Овим изменама побољшан је капацитет резервоара, чиме је продужен домет, а сама ракета изгледа мало другачије него раније. Иначе, AЛAС је тестиран и на температуре, и то у опсегу од -30 до +70 степени Целзијуса.

 

Оклопно возило «Милош“ звезда Сајма наоружања у Абу Дабију (фото)

 

У „ЕДеПроу“ наводе да сада предстоји тестирање и интеграција бојеве главе, и да се очекују да ће систем ускоро ући у серијску производњу.

 

Извор: Блиц

Тагови: ; ;