Дански медији објавили су да влада те земље плаћа накнаде за болест и инвалидитет својим грађанима који се у Сирији боре на страни Исламске државе.

 

 

Како се наводи, то је открила данска сигурносна и обавештајна служба (ПЕТ), која је идентификовала више данских грађана којима је одобрена превремена пензија на основу болести или инвалидитета, а који су у међувремену ишли да се боре за ИД у Сирији.

 

Тим поводом, огласио се и дански министар рада Лунд Поулсен који је рекао да је «огроман скандал да се новац из фонда за социјалне накнаде дели људима који иду у Сирију да се боре».

 

«Останак у ратној зони и директно или индиректно учествовање у ратним операцијама је нешто што ни на који начин не може бити компатибилно с примањем накнада за инвалидитет» — рекао је он.

 

ПЕТ је те информације открио данским властима у склопу припреме закона који би требао да олакша укидање социјалних накнада данским грађанима који иду да се боре у Сирији.

 

О целом случају огласила се и државна агенција надлежна за исплату социјалне помоћи и објаснила да по закону не сме прекинути исплату накнада, упркос извештају ПЕТ-а.

 

«Правила дозвољавају укидање накнаде (само), ако је корисник у бегу због хапшења или ако крши генерална правила међународног путовања за привремене пензионере» — објаснио је заменик директора те агенције Карстен Бодал.

 

 

ТАНЈУГ

Тагови: ;