У нашој петој по реду емисији анализирали смо најважније догађаје у свету и код нас:

 

Стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин је изненада преминуо у Њујорку на свом радном месту дан пре свог 65. Рођендана. Српска јавност памтиће га као политичара који је на седницама Савета безбедности УН оштро критиковао институције у Приштини због положаја Срба и неалбанаца на Косову. Он је и 2015. године у име Русије уложио вето пред Саветом безбедности УН на резолуцију Велике Британије да се у Сребреници догодио геноцид.

 

Председник Русије Владимир Путин потписао је указ о признавању на територији РФ личних докумената становника Доњецке и Луганске народне републике.

 

Нереди и протести потресају главни град Краљевине Шведске, извештавају локални медији. Сукоби демонстраната, углавном миграната, и полиције су се прелили из кварта Ранкеби на улице Стокхолма.

 

Хрватска преко Саудијске Арабије продаје оружје терористима у Сирији, наводи се у истраживању БалканИнсајд

 

Анализирали смо ситуацију у Црној Гори. Наставља се и анти НАТО активност у тој земљи, од Подгорици до Брисела кренуо је анти НАТО караван који предводи новинар и грађански активиста, оснивач Покрета за неутралност Марко Милачић.

 

А у Београду је одржан протест испред црногорске амбасаде у знак подршке српским политичарима у Црној Гори. Директно са скупа ситуацију у тој земљи прокоментарисао је лидер Уније за неутралност и уредник портала ИН4С Гојко Раичевић. 

 

«Ми имамо озбиљну дискриминацију српског народа у Црној Гори. То се гледа и по питању језика, и по питању цркве, и по питању генерално права Срба у Црној Гори.

 

Сад смо дошли до завршне фазе, сад су почели и са хапшењем српских лидера», — каже наш саговорник.

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;