Немачки званичници су критиковали план руске војске да направи копију зграде немачког Рајхстага из времена Трећег Рајха, која би послужила као мета за кадете у војно-патриотском парку „Патриот“ поред Москве.

 

 

Званична представница Владе Ангеле Меркел Улрике Демер сматра да је план изненађујући и да говори сам за себе, а портпарол Министарства спољних послова Немачке Мартин Шефер је рекао да Немци не би изградили тако нешто за образовање младих Немаца.

 

ВИДЕО: РУСКИ КАДЕТИ ВЕЖБАЈУ ЗАУЗИМАЊЕ РАЈХСТАГА

 

„Напади изазивају крајње недоумице“, одмах је одреаговао генерал Игор Конашенков на тврдње неких посланика Бундестага који су будућу макету назвали провокацијом и захтевали да Берлин уложи званични протест Русији.

 

„Подизање црвене заставе на згради нацистичког Рајхстага у мају 1945 године је један од најупечатљивијих и најпрепознатљивијих симбола победе над немачким нацизмом, а и симбол је завршетка Другог светског рата. Изгледа да су неки у Немачкој заборавили да је Хитлер 1933, после пожара у Рајхстагу који су подметнули нацисти, заједно са осталим градитељима Трећег Рајха, започео свој ватрено-крвави пут у свет“, каже Конашенков, додајући да су нацисти управо Рајхстаг бранили до последњег и да је за њега вођена једна од најжешћих и најкрвавијих битака у којој су погинуле десетине хиљада совјетских војника.

 

„Зато за хероизам војника Црвене армије у борбама са немачким нацизмом, укључујући и јуриш на Рајхстаг у мају 1945, морају знати и добро га памтити и садашње и будуће генерације како у Русији тако и у Немачкој“, закључио је генерал.

 

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;