Ката Буцик за NewsFront Србија

 

На данашњи дан 9 марта/25 фебруара 1890 године, рођен је политичар Совјетског Савеза Вјачеслав Михајлович Скрјабин Молотов.

 

У комунистичку партију је ступио са шеснаест година и био је један од оснивача листа «Правда», на челу Организационог одбора Централног комитета Руске Социјалдемократске Радничке партије који је руководио устанком у Петрограду у време Фебруарске револуције у Русији 1917 године.

 

 

Био је члан Политбироа, први потпредседник Министарског савета и Министар спољних послова Совјетског Савеза од 1939 до 1949 године, а затим и потпредседник Владе.

 

Након што је искључен из Централног комитета, постављен је за амбасадора у Монголији.

 

Остаће запамћен као један од потписника пакта Рибентроп-Молотов, уговора о миру и ненападању имеђу нацистичке Немачке и Стаљиновог Совјетског Савеза 1939 године. Он је и једини политичар који се руковао са свим најмоћнијим државницима свога времена, Лењином, Стаљином, Рузвелтом, Черчилом и Хитлером.

 

Молотовљево име (од руске речи молот — чекић) носи и Молотовљев коктел, приручно оружје које је прво применила Црвена армија у Другом светском рату, а данас га најчешће користе демонстранти.

 

Ката

 

 

 

Тагови: ;