Припадници украјинских националистичких јединица заузели су током претходне ноћи доњецки резервоар. преноси Доњецка агенција новости (ДАН) позивајући се на заменика начелника оперативне команде ДНР Едуарда Басурина.

 

 

Према његовим речима, радикали са окупираних позиција отварају ватру на позиције снага ДНР у подручју Јасиновате и насеља Спартак користећи минобацаче и пушкомитраљезе високог калибра.

 

«Знајући да наше јединице поштују Споразум из Минска и не пуцају по објектима који су значајни за живот становништва, украјинске снаге осећају пуну некажњеност»- рекао је он.

 

Басурин је изразио сумњу да кијевске власти контролишу ситуацију.

 

«У вези с тим ми позивамо међународну заједницу да истера националистичке јединице из зоне АТО»- рекао је он.

 

Подсетимо, 24. фебруара јутром, је саопштено да је особље Доњецког резервоара евакуисано због константног гранатирања. Из «Вода Донбаса» су саопштили да се Доњецки резервоар већ два дана гранатира и да су објекти знатно оштећени.

 

Доњецки резервоар снабдева водом Верхнотроецкое, Авдејевку и Красногорловку који се налазе под контролом украјинске војске, као и Доњецк, Јасиновату, насеље Спартак и Васиљевка који се налазе под контролом ДНР.

 

Један од припадника Народне милиције ДНР Анатолиј Гељук прокоментарисао је заузимање резервоара.

 

«У вези резервоара, по картама ОЕБС-а то је и раније била украјинска територија. Волео бих да грешим али изгледа да нико не води рачуна о овом кршењу минских споразума»- рекао је он.

Тагови: ; ;