Централна државна церемонија поводом обележавања стогодишњице Топличког устанка је почела уз молитву и полагање венаца код споменика Топличанима палим у ратовима 1912-1918 и жртвама Народног устанка 1917 године.

 

 

Премијер Србије и Председник Републике Српске су положили ловорове венце уз интонирање државне химне. Церемонији су присуствовали председница Народне скупштине Републике Србије, Министри у Влади Србије, начелник Топличког управног округа, председник општине Прокупље, представници дипломатског кора, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и на стотине грађана, јавља РТС.

 

 

Топлички устанак био је једина оружана побуна у поробљеној Европи у Првом светском рату. Од краја фебруара до краја марта 1917 је ослобођена велика територија Топличког и Јабланичког округа. Повод за устанак била је присилна мобилизација коју је спроводила бугарска власт. Током гушења устанка аустроугарска и бугарска војска су убиле око 20 000 људи и запалиле више од 50 000 кућа.

 

 

 

Споменик топличким јунацима је подигнут у центру Прокупља 1934 године у присуству краља Александра Карађорђевића, Патријарха Варнаве, чланова Владе и око 40 000 грађана.

 

 

Ката

 

 

 

Тагови: ; ;