Јужна Кореја ће ове недеље закључити споразум о преузимању земљишта на коме ће до јуна бити постављен амерички напредни систем ракетне одбране THAAD, саопштила је данас војска Јужне Кореје, а преноси новинска агенција Jonhap.

 

 

Министарство одбране је саопштило да ће ускоро бити завршен административни споразум о преузимању Лоте Скајхил кантри клуба у округу Сонгџу, 296 км јужно од Сеула и да су већ почеле припреме за процену утицаја на животну средину.

 

Сеул и Вашингтон су у јулу 2016 договориле постављање система THAAD у Јужној Кореји као одговор на ракетну и нуклерану претњу коју представља Северна Кореја. Власти у Сеулу су у новембру припремиле уговор према коме ће Лоте дати земљу у Намјангџуу источно од Сеула, у замену за голф терен на коме ће бити постављена 4-9 THAAD система.

 

Оригинално је Сеул планирао да преузме голф терен у јануару, али је овај план одложен због негодовања Кине која тврди да је амерички систем озбиљна безбедносна претња за њу.

 

Министарство одбране је саопштило да ће Сеул убрзати план за THAAD и предати земљу америчкој војсци у складу са договором.

 

«Ако се пребацивање и дизајнирање и развој буду радили истовремено, процес ће бити завршен без превеликог одлагања. Због претходног неочекиваног одлагања, убрзаћемо ствари», рекао је извор из јужнокорејске војске, а преноси Блиц.

 

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;