Централни одбор Социјалдемократског савеза Македоније је лидера те странке Зорана Заева једногласно изабрао за мандатара и овластио га да преговара о формирању нове Владе.

 

Заев је већ обезбедио парламентарну већину и очекује се да у понедељак формално затражи од председника Македоније Ђорђа Иванова мандат за формирање Владе.

 

 

Синоћ је највећа албанска странка ДУИ Алија Ахметија објавила да ће са својих десет посланика подржати Заева да добије мандат за преговоре о формирању коалиционе Владе. На тај начин је Заев сакупио 67 потписа од укупно 120 посланика у Собрању.

 

Заеву су до сада подршку за формирање парламентарне већине обећале и две мање албанске партије — Коалиција за Албанце и Беса.

 

Лидер СДСМ је најавио да ће нова Влада Македоније бити формирана почетком марта.

 

Но, председник ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски је рекао да ће његова партија предузети мере против такве Владе и најавио да су могући и немири јер Заев, зарад власти, са Шиптарима креће у рекомпозицију Македоније и кршење њеног уставног поретка.

 

Заев ће, уз помоћ Американаца и Немаца, готово сигурно формирати Владу, али су минималне шансе да ће та Влада бити стабилна. Извесније је да Македонија улази у нову фазу немира и неизвесности, јавља Бета.

 

Ката

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;