Генерални секретар НАТО-а позвао је македонског председника Ђорђа Иванова да мандат за састав нове македонске владе да лидеру опозиционе СДСМ Зорану Заеву, пошто је у суботу саопштио да је обезбедио већинску подршку у парламенту, преноси агенција МИА.

 

 

Како се наводи у саопштењу генералног секретара Алијансе Јенса Столтенберга, он је позвао све стране на «суздржаност у изјавама и поступцима, и да донесу одлуке за добробит свих грађана».

 

«Након једног покушаја да се формира влада, објављено је да је скупљено довољно потписа. Очекујем од званичника у Скопљу да испуне следећи корак у демократском процесу», наводи се у Столтенберговом саопштењу.

 

Ахмети тражи од Заева да оптужи Србију за геноцид над Албанцима

 

Како се наводи, председник Иванов рекао је да ће мандат дати политичкој партији која сакупи потпис 61 члана парламента и програм који неће «поткопати» јединствени карактер Македоније, и која ће бити посвећена реформи безбедносних служби, које су довеле до политичке кризе.

 

Раније данас, Европски комесар за проширење и суседство Јоханес Хан позвао је Иванова да мандат за састав нове македонске владе да лидеру најутицајније опозиционе СДСМ Зорану Заеву, након што је та партија објавила да је обезбедила већинску подршку у парламенту.

 

Македонски медији преносе и да ће Заев сутра затражити мандат од председника Иванова.

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ;