Посвећеност Београда и Приштине напредовању дијалога слаби, а губитак замајца повећава опасност да у процесу нормализације дође до застоја, оцењује се у првом извештају новог генералног секретара УН о раду УНМИК-а. Антонио Гутерес позива лидере обе стране на уздржавање од запаљиве реторике. Савет безбедности УН ће извештај разматрати у понедељак.

Извештај, којим је обухваћен период од 16. октобра 2016. до 15. јануара 2017. године Савет безбедности УН разматраће у понедељак, 27. фебруара. У извештају се наводи да су током тог периода тензије између Приштине и Београда достигле «забрињавајуће нивое, што је показано узаврелом узајамном реториком и оптужбама у вези са спорним питањима и догађајима».

 

Генерални секретар светске организације Антонио Гутерес указује да није постигнут јасан напредак кад је реч о успостављању Заједнице српских општина, што је, како наводи, «кључан аспекат споразума постигнутог у оквиру дијалога под посредовањем ЕУ».

 

«Жалосно је што посвећеност и Београд и Приштине напредовању дијалога изгледа слаби, делимично услед преокупираности домаћим политичким питањима. Губитак замајца повећава опасност да у процесу нормализације, који је у интересу обе стране, дође до застоја и потенцијално назадовања», истиче се у извештају који је објављен на сајту УН, а носи датум 6. фебруар.

 

Изражава се и забринутост због, како се наводи, растућих тензија и ескалирања међусобног оптуживања који су карактерисали односе између Приштине и Београда током последњег квартала, посебно, јер се то догађало у тренутку јачања етничких напетости и заоштрене политичке реторике у ширем региону.

 

«Позивам лидере обеју страна да буду опрезнији и уздржанији у изношењу јавних ставова, да избегавају запаљиви језик и своје ставове износе искључиво мирним путем и кроз одговоран дијалог», поручује генерални секретар.

Гутерес оцењује да је нарочито тенденција ка претварању мање значајних питања у теме жустрих расправа, у тежњи ка стицању тактичке предности или домаћих поена, допринела погоршању односа Београда и Приштине.

 

«Код неких лидера видим примере искрене посвећености, храбрости и визије о бољој будућности, без приступа који ником није од користи и који подрива истинске интересе народа којима они служе. Сматрам позитивним примере лидерства на свим нивоима управе и надам се да ће такви примери бити поновљени и чешћи током године која је пред нама», стоји у извештају.

 

Генерални секретар УН позива обе стране да се придржавају споразума које су већ постигле у процесу дијалога под посредовањем ЕУ, «у доброј вери и без неприкладних одлагања».

 

«Подсећам лидере да напредак није неизмењив и да, ако процес не крене напред, или ако не буду обезбедили опипљива побољшања која народ у потпуности очекује, постоји ризик од назадовања, што може бити опасно», наводи се у извештају.

 

Извор РТС

Тагови: ; ; ;