Римокатолички бискупи се буне против насилно промењене демографске слике БиХ у рату, али им то не смета да предложе укидање садашња два ентитета и поделу државе на четири регије, пише загребачки «Јутарњи лист», додајући да се бискупи заузимају за потпуно територијално-политичко преуређење којим би нестала садашња два ентитета Република Српска и ФБиХ са свих својих десет кантона.

 

Уместо њих би БиХ била подељена на четири регије формиране око највећих градова — Тузланска, Сарајевска, Бањалучка и Мостарска.

 


(тиркизно плаво — Тузланска регија, наранџасто — Сарајевска регија, црвено — Бањалучка регија, жуто — Мостарска регија)

 

Иво Томашевић, портпарол бањалучког бискупа Фрање Комарице, каже да бискупска политичка мапа, кључан део целог пројекта, није изворни документ. Он тврди да та мапа није резултат промишљања домаћих историчара, географа, политиколога, социолога, теолога, економиста и других научника и стручњака, него је она послужила УНХЦР за достављање помоћи, пише Јутарњи лист.

 

Све у свему, бискупски предлог је понуђен као алтернативни пројекат и дејтонској БиХ коју подупиру Срби и трећем кантону који подупиру Хрвати. Насупрот етничким ентитетима, регије су конципиране као мултиетничке, а тиме и мултиконфесионалне јединице. Границе би биле исцртане тако да ни у једној регији не буде више од 40% припадника једног народа како би се избегла политичка мајоризација.

 

 

«Бискупски пројекат» вероватно није ни јако опасан ни посве безопасан, као што није ни јако значајан ни посве безначајан.

 

«Био би јако опасан када би Католичка црква имала политичку власт или политичку моћ да га наметне и силом спроведе. Чим би то покушала да учини, одмах би избио нови балкански рат у којем би учествовале најмање три државе: БиХ, Србија и Хрватска. Није врло значајан зато што Католичка црква у БиХ нема политичку моћ и што њен политички, духовни и морални утицај на Хрвате у БиХ стално слаби», оцењује Јутарњи лист.

 

Ката

 

 

 

Тагови: ; ;