У понедељак у Бриселу Србија ће, како је најављено, отворити два нова поглавља у приступним преговорима са Европском унијом. На петој Међувладиној конференцији биће отворена поглавља 20 и 26, а 26 одмах и привремено затворено.

 

 

За отварање поглавља 26, чијем се отварању Хрватска била противила, сада нема препреке. Поглавље 26 односи се на културу и образовање, а Поглавље 20 на предузетништво и индустријску политику.

 

Београд се нада да ће ускоро бити могуће и отварање поглавња 29 о Царинској унији, које је технички спремно што се тиче Србије, али о њему још нема пуне сагласности држава чланица чланица.

 

Поглавље 29 се сматра сложенијим у односу на поглавље 20 јер садржи више заједничког законодавства, што подразумева и дужу процедуру одлучивања унутар саме ЕУ и држава чланица.

 

Важна за одлуку о отварању нових поглавњља била је и овог пута претежно позитивна оцена о току дијалога Београда и Приштине коју је уочи Међувладине конференције државама чланицама пренела Европска спољнополитичка служба Федерике Могерини.

 

Делегацију Србије на Међувладиној конференцији предводиће министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

 

Закључно са сутрашњом међувладином конференцијом Србиоја ће имати осам отворених поглавља од укупно 35.

 

План Београда је да у првој половини године за отварање буду спремна још четири поглавља.

 

 

 

Душан Гајић,

РТС

Тагови: ; ; ; ;