Пише Едуард Лимонов

 

Сви могући симптоми веома лошег здравља и немоћи САД стижу са свих страна.

 

Поглед из Европе, Федерика Могерини: „САД су расцепкане и могу да изгубе улогу светског лидера. Никада нисам видела Сједињене Државе толико поларизоване, подељене и оптерећене сукобима, као данас. То може да постане дестабилизујући фактор за читав свет.“

 

 

Шеф Пентагона, односно Министар одбране САД Џејмс Матис је позвао да се са Русијом разговара са „позиције силе“.

 

„Ми смо и даље отворени за могућност обнављање партнерских односа са Москвом, али у исто време остајемо реалистични у нашим очекивањима и омогућавамо нашим дипломатама да воде преговоре са позиције силе“, изјавио је Матис у Бриселу на састанку Министара одбране земаља чланица НАТО.

 

Трамп је био принуђен да отпусти саветника питања безбедности Мајкла Флина због тога што је Флин разговарао са руским амбасадором Сергејом Кисљаком још пре инаугурације Трампа и наводно дискутовао са њим о могућем укидању санкција против Русије.

 

Према верзији самог Флина, он са Кисљаком није разматрао укидање санкција већ чињеницу да је Обама протерао из САД 35 руских дипломата. Међутим, о судбини Флина су одлучили на бази оптужби и гласина. Флин је поднео оставку а Доналд Трамп ју је прихватио. Само, Флина ни после оставке, иако је већ ижвакан осуђивањем у јавности, не остављају на миру и планирају да га позову на кривичну одговорност.

 

Наслов у The New York Times: „ Трампови саветници су више пута контактирали са руским обавештајцима“. Ако прочитате чланак можете да се уверите да се само један саветник састајао са Русима. А да су ти Руси шпијуни, то је измишљотина тих новина.

 

„У Конгрес је унет нацрт закона који забрањује Председнику САД да укида санкције усмерене против Русије“. Још један нацрт закона предвиђа одузимање Трампу права да располаже нуклеарним коферчетом. Још ће га, као што су у Русији у XIX веку Чадајева, прогласити лудаком.

 

У медијима су се појавиле информације да обавештајне службе САД крију од Трампа обавештајне податке, бојећи се цурења тих података, конкретно података о праћењу страних држава.

 

Резултат јаких притисака на Трампа био је да он попушта!

 

Трамп је на свом Твитеру написао да се Председник Обама олако понашао према Русији која је окупирала Крим. „Крим је био окупиран!“, тврдио је Трамп.

 

Ми ових дана, изненада, још сазнајемо да Пентагон има планове да упути војне трупе у Сирију! Опа! Ни Обама се не би усудио на тако нешто. Шок! Шок! И још једном шок! Значи да су га они савили.

 

Они све више и све чешће спомињу могући импичмент Трампа, мада, колико се ја разумем, импичмент према закону може да се спроведе тек након годину дана председничког мандата, никако пре.

 

Али, они вичу: „Импичмент!“ Они скандирају: „ИМ-ПИЧ-МЕНТ!“

 

Они, то су тиражне новине на чеку са The New York Times. То су гледани телевизијски канали, почевши од утицајног CNN који је са Трампом „на нож“, Они, то је америчка либерална интелектуална елита, фактички иста као и код нас у Русији – космополитска и непријатељски расположена према обичном становнику своје обичне земље.

 

А сада неколико теза о ономе што се догађа. Зашто су се сви ОНИ који су против Русије окомили на Трампа? Да ли Трампа сатиру због Русије?

 

Не. Не сатиру Трампа због Русије. Трамп има проблем са либералном Америком. Она га не слуша. Трампу одузимају власт. Хоће да је сузе. И сужавају је.

 

На све то, уз политичку катастрофу, стиже и катастрофа природна. Од 11 фебруара се појавила опасност од пуцања бране на језеру Оровил у Северној Калифорнији.

 

Трамп је био принуђен да у Калифорнији прогласи ванредно стање. Гувернер Калифорније Џери Браун се обратио федералној Влади са молбом за финансијску подршку. Трамп је удовољио његовој молби.

 

Бирачи ове савезне државе, једне од највећих у САД, ето ироније, на протеклим изборима већином су гласали за Хилари Клинтон.

 

Чак и ако брана у Калифорнији издржи, Северна Калифорнија је већ претрпела немалу штету. Већ су потопљена и напуштена три округа, а евакуисано је 200 000 људи. Мораће да се изграде нова постројења за прелив воде. То су озбиљни трошкови који ће пасти на терет Америке.

 

Америка више није земља која лети невероватном брзином у будућност. Она већ неколико година са љубомором посматра Кину која јури невероватном брзином у будућност.

 

Трамп прекорава земље-чланице НАТО не би ли му платиле 2% свог БДП не због масних колача, већ због тога што сама Америка више не може да плати за све. Није да неће, већ не може. У томе је разлика.

 

САД би још увек волеле да се у међународној политици понашају агресивно, али не могу. Немају више снаге, ето о чему се ради.

 

Трамп је био одлучан да промени понашање САД. Међутим, сва прилика, њему не дају да то уради. Њега стално враћају на пређашњи расипнички курс који Америка не може више да прати – хајде, председничићу, иди утабаном стазом, иначе ћемо ти објавити импичмент!

 

И, зачудо, овај риђокоси, чинило се пркосан, човек слуша док га гањају уједињени либерали и оборени пилоти из његове властите странке, такви као што је Меккејн и амерички „јастребови“.

 

Да се у Сирији ратује против Калифата? Да то Америци изађе на нос и да јој попуцају лигаменти, да се ратује против верских фанатика, за које је смрт радост?! Пропала ствар, господо!

 

Шта хоћу да кажем?

 

Коначно је дошао разуман Председник који је схватио да је Америка оронула и да се уморила да глуми светског жандара и потрчка, џина који је заступник свих слинавих и крештавих прибалтичких република на планети. Дошао, изјавио, једва је победио на изборима.

 

А затим су почели да га приказују као безвољног Председника САД. И он нема са ким да спроводи реформе на крају погибије. Он нема опричнике, чекисте, активисте сопствене политичке партије. Он је принуђен да за своју политичку револуцију користи не револуционаре, већ генерале-маринце у оставци. Генерали су генерали, они су обријани, имају упале образе, и причају глупости. У томе је Трампова трагедија.

 

Половина Америке га не слуша. Како то? Раније је цела Америка слушала изабране Председнике, а сада га слуша само део. Претпостављам да Америка осећа да су јој потребне промене, али она то не жели. Грчи се цела колико не жели.

 

Још ће њега, реформатора, и да убију.

 

Ката

 

 

 

fakti.rs

Тагови: ; ;