Бела кућа ће федералним агенцијама САД данас доставити предлог буџета за 2018. годину којим се тражи повећање војног буџета, тврде два извора упозната са ситуацијом.

 

 

Повећање војног буџета ће, како кажу, делимично бити финансирано кроз резове у Стејт департменту, Агенцији за заштиту животне средине и у другим неодбрамбеним програмима, јавља агенција Ројтерс, а преноси Танјуг.

 

У захтеву који се тиче Пентагона, Трамп је затражио повећање финансијских средстава за бродоградњу, војне авионе и успостављање „јачег присуства САД у кључним међународним водама и тачкама као што су Ормуски пролаз (у Персијском заливу) и Јужнокинеско море”, тврде неименовани извори.

 

Истовремено, буџет Стејт департмента би, како кажу, могао да буде смањен за чак 30 одсто, што би проузроковало велико реструктурирање тог тела и укидање низа програма.

 

Трамп је у петак, у обраћању конзервативним активистима, обећао да ће затражити знатно повећање буџета за „једну од највећих модернизација војске у америчкој историји”.

 

Међутим, поједини војни стручњаци су довели у питање потребу великог повећања војног буџета, који се већ креће око 600 милијарди долара годишње.

 

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ;