У Литванију је стигао четврти и последњи ешалон тешке, војне технике из Немачке, и то 20 хаубица и 6 тенкова, преноси Die Zeit. Мисија НАТО-а на јачању источних партнера алијансе настала је као реакција на украјинску кризу и треба да побољша безбедност у земљи а такође и да застраши Русију.

 

У Литванији, недалеко од пољске границе у петак су стигле нове јединице немачке војне опреме. Постављено је 20 борбених возила марке Marder, и 6 тенкова марке Leopard 2 с чим је наоружавање у оквиру НАТО-а од стране Немачке завршено.

 

Ова мисија представља одговор НАТО-а на повећане потребе у сфери безбедности источних партнера алијансе. Торстен Штефан из немачког Бундествера дао је изјаву литванским медијима овим поводом:

 

«Данас је стигао четврти и последњи ешалон који се састоји од 20 борбених возила марке Marder, и 6 тенкова марке Leopard 2. На тај начин повећање присуства немачких снага је завршено а следеће недеље можемо започети са вежбама»- рекао је он.

 

Мисија под називом EFP  (Enhanced Forward Presence — јачање војног присуства) представља јачање војног присуства на истоку после Кримске кризе и рата у Донбасу.

 

Још прошлог лета НАТО је донео одлуку да пошаље додатну војну опрему у Пољску, Летонију, Литванију и Естонију и на тај начин да ојача источну границу и застраши Русију,

Тагови: ; ;