Национални савет македонске националне мањине у Србији апеловао је на политичке представнике у Македонији да дијалогом превазиђу актуелну политичку кризу у корист државе и њене демократске будућности.

 

 

Македонска национална заједница у Србији посебно је забринута и узнемирена медијским написима да албанске странке као услов за формирање нове македонске владе траже да се «српски народ прогласи кривим за геноцид над Албанцима у Македонији између два светска рата.»

 

«Овакав потез, уколико је информација тачна, може озбиљно да наруши односе између Србије и Македоније на чијем јачању и унапређењу деценијама ради како македонска национална заједница у Србији, тако и српска у Македонији. Национални савет македонске националне мањине сматра да су овакве идеје и предлози политички неодговорни и оштро их осуђује», наводи се у саопштењу, које је потписао председник тог савета Борче Величковски.

 

Македонски већински народ треба да штити и поштује интересе припадника мањинских заједница у држави, али исто тако сматрамо да су мањинске заједнице у Македонији дужне да поштују већински македонски народ, да поштују своју државу Македонију, њено име, грб, заставу и језик у сагласности са Уставом и међународним стандардима за стабилну, јаку и респектабилну државу — Републику Македонију.

 

Национални савет македонске националне заједнице у Србији са великом забринутошћу прати актуелна дешавања у матичној држави, те поручује да припадници те мањине у Србији подржавају залагање за мирну, стабилну и просперитетну државу у којој владају добри међуетнички односи.

 

Они се истовремено залажу за унитарну, независну и слободну Македонију свих њених грађана: Македонаца, Албанаца, Срба, Влаха, Турака, Рома, Бошњака и свих других равноправних грађана.

 

 

РТС

Тагови: ;