Представник Русије у Савету безбедности УН Владимир Софронков рекао је данас у расправи о извештају УНМИК-а да се Русија оштро противи мењању мандата Мисије УН на Косову.Он је рекао да је формирање оружаних снага Косова у супротности са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

 

 

Руски дипломата рекао је и да су на Косову и даље бројни инциденти и напади на неалбанско становништво и упозорио на опасност ширења радикалног ислама као последице учешћа косовских Албанаца у сукобима на Блиском истоку.

 

Представник Сједињених Америчких Држава (САД) изјавио је на седници да је «Косово успешна прича».

 

Он је нагласио значај преговора Београд и Приштине и позвао је обе стране да испуне договорено у Бриселу. Указао је на важност посредовања ЕУ у преговорима две стране.

 

Амерички дипломата навео је да је било пораста тензија на Косову у последњих неколико месеци, али да су проблеми решени мирно и без сукоба.

 

Према његовим речима, САД подржавају Косово као мултиетничку демократију, његово међународно признавање и учлањење у међународне организације, међу којима и у УН.

 

Представник САД позвао је СБ УН да се извештај о Косову убудуће представља на сваких шест, уместо на свака три месеца.

 

Представник Велике Британије при УН рекао је да је његова земља посвећена одржавању стабилности на Западном Балкану, додајући да је нормализација односа Београда и Приштине кључна на том путу.

 

Он је похвалио позитивне кораке које су у претходна три месеца предузеле косовске власти, посебно помаке у реформи правосуђа, добијање самосталног позивног броја и друго.

 

Британски представник је изразио жаљење због ескалације тензија на Косову у последњих неколико месеци, наводећи да две стране, уместо стварања тензија, треба да гледају у будућност.

 

Похвалио је посредовање ЕУ, посебно ангажовање високе представнице за спољну политику и безбедност Федерике Могерини, у дијалогу Београда и Приштине.

 

Такође је указао на одличну сарадњу косовске владе и градоначелника северног дела Косовске Митровице у рушењу зида код моста на Ибру и уређењу тог простора. Он је навео да је то прави дух, за који се формално залажу Београд и Приштина на преговорима у Бриселу.

 

Британски дипломата придружио се позивима представника САД да се извештаји о ситуацији на Косову представљају на сваких шест месеци, као и на реструктурирање мисије Еулекс.

 

Представник Италије при УН изразио је забринутост због пораста тензија на Косову које су поменуте у извештају.

 

Он је позвао представнике Београда и Приштине да се суздрже од једностраних акција које могу да доведу до пораста тензија и изразио је јаку подршку његове земље нормализацији односа две стране.

 

Према његовим речима, на Косову је постигнут изузетан напредак, али још пуно тога мора да се уради.

 

Охрабрио је Београд и Приштину да нормализују односе и позвао на брзо успостављање Заједнице српских општина.

Представник Италије је поздравио учешће ЕУ у дијалогу две стране.

 

 

НИКОЛИЋ У УН: СРБИЈА ЗА МИР И ДИЈАЛОГ, АЛИ НЕЋЕ ПРИСТАТИ НА УЦЕНЕ

Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да ће Србија наставити да спроводи мирољубиву политику и да води дијалог с Приштином, да је спремна за договоре и компромисе, али да неће пристати на уцене нити ће било коме давати изговор за насиље.

 

«Република Србија наставиће да спроводи одговорну и мирољубиву политику и никоме неће дати изговор за ескалацију и насиље. У дијалогу између Београда и Приштине Србија настоји да утре пут постепеној нормализацији стања, али за искрен и животно спроводљив договор потребна је и искреност другог саговорника», изјавио је Николић на седници Савета безбедности УН, на којој се разматра извештај генералног секретара Антонија Гутереша о УНМИК-у.

 

 

Николић је рекао да су настојања Србије да се држи дијалога у континуитету праћена кршењем договора и агресивним поступцима власти у Приштини са циљем да се испровоцирају сукоби, наводећи као примере забрану испоруке уџбеника на српском језику, покушај конфискације комбината Трепча, забрану учаска на Косово воза из Београда.

 

Николић је оценио да слање специјалних полицијских јединица на север Косова због воза који је из Београда кренуо у Косовску Митровицу представља позив на оружани сукоб и директну претњу животима цивила.

 

«Сигуран сам да делите моју забринутост због слања, без обавезне сагласности локалне српске заједнице, етнички чистих специјалних полицијских јединица наоружаних офанзивним оружјем на Север Косова и Метохије, који је у највећем броју насељен српским становништвом», рекао је Николић.

 

 

Председник Србије је додао да се саобраћајно повезивање људи у 21. веку не може сматрати провокацијом према било коме, а да су иницијативу да воз саобраћа на тој линији покренули студенти јединог универзитета на Косову и Метохији где се настава одвија на српском језику.

 

Приштина је на то, подсетио је, «одговорила претњама, минирањем пруге и употребом дугих цеви и борбених возила».

 

«Била је то директна претња животима цивила. Манифестација институционалне намере употребе насиља према мирољубивим студентима, припадницима неалбанских заједница, отворена је и озбиљна претња миру у безбедносно крхкој ситуацији на Косову и Метохији», оценио је Николић.

 

 

Николић је рекао да је Србија несумњиво посвећена решавању свих отворених питања путем дијалога у статусно неутралном оквиру, оценивши да су државне институције Србије, реагујући одговорно и одлучно на све изазове, утицале на смиривање тензија на Косову и Метохији, које су претиле да ескалирају.

 

«Порука коју са овог места желим да пошаљем свим екстремистима јесте да мирна решења немају алтернативу. Проблеми и отворена питања морају се решавати путем дијалога, а не претњама и употребом силе», рекао је Николић и додао да би формирање Војске Косова, чиме би била прекршена резолуција 1244, представљало «озбиљну претњу напорима у правцу стабилизације не само Косова и Метохије, већ и Западног Балкана».

 

 

Николић је оценио да је Србија у оквиру дијалога с Приштином «конструктивна и реална у предлозима», да је показала спремност на компромисе и да је посвећења проналажењу обострано прихватљивих решења.

 

Србија је чврсто опредељена да се настави дијалог Београда и Приштине, рекао је Николић, оценивши да су одређени резултати постигнути, «али ни приближно оним који се очекују».

 

Дијалог, додао је, не сме бити злоупотребљаван као платформа за наметање интереса једне стране, а поготово не за наметање једнострано проглашене независности.

 

«Штетан је манир приштинских власти да, уз сагласност неких великих сила које су спонзори покушаја њихове независности, прибегавају једностраним потезима, непоштујући Бриселски дијалог као договорени оквир решавања отворених питања», рекао је Николић и додао да решење за питање Косова и Метохије не може бити “базирано на диктату и довођењу Србије пред свршен чин”.

 

 

Николић је изјавио да Србија неће признати Косово шта год да се нуди заузврат и каквим год притисцима били изложени.

 

«Србија је спремна на договоре, али не на уцене, спремна на разговоре, али не на ултимативна једнострана решења, спремна на суштинску аутономију Косова и Метохије, никада на Независну државу Косово», рекао је Николић.

 

 

Оценио је да је дијалог константно праћен кршењем договора и агресивним поступцима власти у Приштини.

 

«Циљ је да се испровоцирају сукоби: од забране испорука уџбеника на српском језику, преко константних напада на Србе и њихову имовину, противправног покушаја конфискације рударско-металуршко-хемијског комбината Трепча, до најновијих примера забране уласка на Косово и Метохију воза из Београда, што представља најгрубље кршење основних људских права и слободе кретања», оценио је председник Србије.

 

 

Подсетивши да ни четири године од постизања Бриселског споразума још није почело формирање формирање Заједнице српских општина, Николић је рекао да «представници Приштине све отвореније поручују да њих ова Заједница и не занима и да се неће држати договора» и позвао међународну заједницу да уједињено и снажно реагује на такво понашање.

 

«Четири године су више него довољно време. Изговори за одуговлачење више се не смеју тек тако прихватати. Формирање и активирање Заједнице српских општина је приоритетно», рекао је Николић, оценивши да је то неопходно је и како би се спречила даљи раст неповерења.

 

 

Поводом захтева за изручење лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја, Николић је упитао зашто нико није осудио његову отворену претњу новим ратом када је рекао да ће «Србија проћи као 1999. године».

 

«Некажњивост за почињене злочине не сме се дозволити ни толерисати. Ово је цивилизацијско питање и озбиљан тест за целокупно чланство УН, прилика да покажемо да су право и правда изнад политике и да су све жртве једнаке у свом страдању», поручио је председник Србије.

 

 

Током протекла четири месеца евидентирано је више од 30 етнички мотивисаних напада на Србе и друго неалбанско становништво, навео је Николић, оценивши да нема елементарних услова за одржив повратак расељених, а да је број повратника на Косово и даље је «поражавајуће мали».

 

«Сматрамо потребним да се, уз задржавање дела извештаја посвећеног северу Косова и Метохије, уведе и део који би се фокусирао на положај мањинских заједница јужно од реке Ибар», рекао је Николић.

 

 

Николић је рекао да је ситуација на Косову и даље «нестабилна и у латентној опасности од ескалације насиља», а да су најугроженији повратници у национално мешовите средине, чему би, додао је, требало посветити већу пажњу у извештају генералног секретара УН.

 

«Радикализација политичке климе и јачање политичке, етничке и верске нетрпељивости појачавају нестабилност безбедносне ситуације на Косову и Метохији. У Покрајини је присутан драстичан пораст верског екстремизма са елементима тероризма и деловања радикализованих екстремиста који се враћају са ратишта на Блиском истоку», рекао је председник Србије.

 

 

ШЕФ УНМИКА ЗАБРИНУТ ЗБОГ ПОРАСТА ТЕНЗИЈА НА КОСОВУ

Шеф Унмика Захир Танин изјавио је данас у Њујорку да је наставак дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу «суштински корак» за обнављање поверења.

 

Танин је на седници Савета безбедности УН поздравио наставак разговора Приштине и Београда о успостављању Заједнице српских општина на Косову.

 

Шеф Унмика изразио је забринутост због пораста тензија, серије ескалација, реакција и контра-реакција које су утицале на политички процес и дијалог Београда и Приштине.

 

Он је рекао да две стране (Београд и Приштина) имају различит приступ решењу ситуације на Косову и оптужују једна другу, наводећи да лидери у Приштини блокирају Београд и обрунуто.

 

Позвао је на побољшање ситуације на Косову, стварање бољих услова живота за грађане, како у супротном не би потражили излаз у неком вису екстремизма, који је велика претња на територији Косова.

 

«Добросуседски односи, посвећеност заједничкој будућности у оквиру јединственог европског простора, посвећеност људским правима и владавини права, и решавање спорова само путем мирног дијалога и компромиса су од суштинског значаја заКосово као и за цео регион», истакао је Танин.

 

 

Шеф Унмика похвалио је последњу рунду дијалога Приштине и Београда у Бриселу, на којој су највиши званичници обе стране разговарали са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини.

 

Танин је похвалио и рушење зида у северном делу Косовске Митровице које је изведено без инцидената неколико дана после састанка званичника Приштине и Београда у Бриселу, као и радове на уређењу тог простора.

 

Нагласио је да дијалог Београда и Приштине нема алтернативу, наводећи са је то најбољи пут за решавање конфликта и побољшања живота грађана.

 

Он је позвао обе стране да се суздрже од једностраних акција и ситуација које могу да угрозе безбедност, сигурност и мир.

 

Танин је напоменуо да се институције на Косову суочавају са бројним изазовима, додајући да се у Београду осећа кампања за предстојеће председницке изборе.

 

Према његовим речима, изборна политика не би требало да поремети виталне процесе и напредак, наводећи да нормализација односа, помирење и правада морају бити изван краткорочних политичких циљева и треба да служе «унапређивању живота људи».

 

Најбитнији међународни принцип за решавање сукоба је потпуни кнценсуз са свима и посвећеност том питању, навео је шеф Унмика.

 

Танин је изразио захвалност за кораке које су предузели неки лидери и подстакао више одрживих напора у превазилажењу прошлости, да се фокусира на будућност.

 

Имајући у виду да рад мора да се настави како би се побољшала социјална и економска ситуација на Косову, Танин је истакао да «решавање незапослености, напредак у владавини права и борба против корупције остају централни за све људе на Косову».

 

 

ЧИТАКУ: КОСОВО НИЈЕ МАЊЕ ДРЖАВА ЗБОГ ТОГА ШТО ГА СРБИЈА НЕ ПРИЗНАЈЕ

Амбасадорка тзв. Косова у САД Вљора Читаку рекла је данас на седници Савета безбедности УН да самопрокламовано Косово није мање држава због тога што га Србија не признаје.

 

«Косово је слободна и независна држава коју је признао највећи број слободних нација у свету… Косово је чланица више од 50 међународних и регионалних организација и на јасном је путу да постане чланица ЕУ и надамо се врло брзо и УН», казала је Читаку на седници на којој је разматран нови извештај о раду УНМИК-а.

 

 

Она је рекла да Србија живи у паралелном универзуму и да је реалност да је тзв. Косово слободна, независна и суверена држава.

 

Амбасадорка је истакла да је печат независности Косова одлука Међународног суда правде који је пресудио да тзв. Косово није погазило никакав међународни закон проглашавањем независности.

 

«Чињеница да нас Србија не признаје, не чини нас мање државом», рекла је Читаку.

 

Читаку је казала да су једностране провокације из Србије уперене на дестабилизацију Косова и поручила да Србија живи у паралелном универзуму непризнавања независности Косова.

 

Према њеним речима, Србија је уместо да се суочава са сопственом прошлошћу изабрала пут порицања.

 

У том контексту она је поменула и воз који је кренуо из Београда за Косовску Митровицу и који је, како је рекла, био покривен мржњом са знацима да је Косово Србија на 21 језику.

 

«Не треба хвалити Србију што је зауставила воз пре уласка на Косово јер не треба да се награди за проблем који је сама створила», рекла је Читаку.

 

 

Она је казала и да Срби који живе на Косову не треба да буду таоци Србије и да их Србија користи као пионе.

 

Читаку је на почетку обраћања представницима земаља чланица изразила саучешће поводом смрти сталног представника Руске Федерације у УН, амбасадора Виталија Чуркина.

 

Потом је говорила о ратним злочинима извршеним на Косову, посебно оним у општини Ђаковица. Рекла је такође да је у Србији «нула оптужених или осуђених за ратне злочине на Косову».

 

«Сва неправда која је нанета Косоварима, убиства и друго нису нас омели да следимо своју судбину. Хуманизам је способан да оствари чуда. Дошло је време да идемо напред», казала је Читаку.

 

 

Она је рекла да је 1998-1999. године у Ђаковици убијено 1.655 цивила, док је 373 цивила убијено за мање од једног сата. Према њеним речима, око 3.000 жена је силовано, на стотине их је нестало, а куће, школе и верски објекти су уништени, али православна црква у Ђаковици ниједном није нападнута.

 

Читаку је притварање и задржавање лидера Алијансе за будућност Косова и бившег премијера тзв. Косова Рамуша Харадинаја у Француској по потерници из Србије оценила прогоном.

 

«Господин Харадинај је проглашен невиним два пута од стране Хашког трибунала. Ово није правда, ово није криивчно гоњење, то је прогон», казала је Читаку и додала да је потерница против Харадинаја акт Србије који има за циљ да врати историју уназад.

 

 

Говорећи о заједници општина са српском већином по бриселском споразуму, Читаку је казала да ће она бити формирана једино у складу са Уставом самопрокламованог Косова и без извршних овлашчења.

 

«Основаћемо Асоцијацију у складу са нашим Уставом али без икаквих извршних овлашчења», казала је она.

 

Читаку је рекла да је тзв. Косово има правна и уставне мере да осигура гарантовање права Срба у складу са косовским уставом и да ће сви договори постигнути у Бриселу бити примењени.

 

Када је реч о формирању оружаних снага самопрокламованог Косова, Читаку је рекла да је то легитимна и суверена одлука косовских власти.

 

 

 

Новости/ БЕТА

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;