Савет безбедности УН разматра извештај генералног секретара УН Антонија Гутереса о Косову, први од како је Португалац ступио на дужност у јануару. Шеф УНМИК-а оценио да су међусобне оптужбе Београда и Приштине оставиле последице по дијалог.

 

 

Председник Србије Томислав Николић одао почаст недавно преминулом амбасадору Русије при УН.

 

Наш примарни циљ је очување мира, стабилности и људских живота, рекао је Николић, наводећи да су најаве формирања косовске војске штетне по стабилност.

 

Седница СБ УН о Косову: САД подржале Приштину, Русија на страни Србије

 

Николић је оптужио власти у Приштини за низ провокација, укључујући заплену школских уџбеника, претње конфискацијом имовине Комбината Трепча, те заустављања воза који је саобраћао према Косовској Митровици.

 

Седница СБ УН о Косову: Традиција се наставља, нови руски амбасадор брани Србију у УН

 

Заједница српских општина је кључ опстанка Срба на Косову и заслужује већу међународну пажњу, па и већи простор у извештају генералног секретара УН, рекао је Николић, наводећи да је формирање овог тела приоритет, преноси РТС.

 

Николић о Рамушу Харадинају: «Тај нечовек у покушају да избегне правду прети да ће Србија проћи као и 1999. године«. Председник Србије је, истовремено, питао чланице Савета безбедности због чега су изостале осуде овакве изјаве.

 

«Србија неће признати Косово без обзира шта нам се нуди заузврат и без обзира каквим притисцима будемо изложени. Позивам државе које нису признале Косово да остану чврсто при том ставу без обзира на бесрамне притиске», рекао је Николић.

 

 

РТС