Приштина тражи укидање УНМИК-а. Русија оштро против укидања мисије УН.

 

 

 

Русија са једне и Британија и САД са друге стране разменили су серију оштрих политичких опажања у вези са будућношћу мисије УН на Косову, при чему се Лондон и Вашингтон залажу са смањивање обима УНМИК-а, док Москва такву иницијативу сматра неопрезном.

 

Косовска амбасадорка у САД, Вљора Читаку очекује да ће Косово ускоро постати чланица Уједињених нација. Оптужила је Србију да злоупотребљава међународне организације, наводећи случај Рамуша Харадинаја, преноси РТС.

 

«Формираћемо Заједницу српских општина, али само у складу да косовским уставом и без било каквих извршних овлашћења. Нећемо са Србијом расправљати о формирању косовске војске», рекла је Читаку.

 

 

Сједињене Америчке Државе подржале захтев Приштине за даљим смањерњем улоге УНМИК-а на Косову, наводећи да та мисија «предимензионирана» у односу на улогу коју има на Косову. Амерички дипломата је, такође, навео да је Косово «успешна прича» и позвао државе које то нису учиниле да признају Косово.

 

 

Руски дипломата Владимир Сафроников упитао је амбасадоре Савета безбедности «чему договори уз посредовање међународне заједнице уколико Приштина нема намеру да их поштује«.

 

Седница СБ УН о Косову: Традиција се наставља, нови руски амбасадор брани Србију у УН

 

Русија се оштро противи мењању мандата Мисије УН на Косову, која делујући сходно Резолуцији 1244, представља камен темељац међународног присуства на Косову и гарант стабилности, рекао је заменик руског амбасадора при УН.

 

Седница СБ УН о Косову, Николић: Зашто нисте осудили изјаве Харадинаја о Србији?

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ;