Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто рекао је да не зависи од ЕУ када ће и да ли ће укинути санкције Русији. У интервјуу дописнику руске агенције РИА Новости у Њујорку, Сијарто је објаснио тиме да, иако ЕУ формално доноси одлуку о томе, будући односи Русије и САД ће одредити судбину санкција. Ако они буду бољи, санкције ће бити укинуте.

 

 

Шеф мађарске дипломатије је рекао да је до сада притисак САД на европске земље био велики. „Уколико не буде таквог притиска, или он не буде толико јак, онда, мислим, да ће више земаља ЕУ смелије говорити о потреби прагматичнијег приступа и дијалога са Русијом.”

 

Сијарто је поновио уверење званичне Будимпеште да санкције против Русије нису постигле циљ и да су наштетиле више Мађарској него Москви. „Тамо где смо нанели удар Русији, то је утицало и на нас. Као да смо сами себи пуцали у ногу”, рекао је он и објаснио да су са политичког становишта очекивања била усмерена на поштовање споразума из Минска, али да током последње три године нема напретка у решавању кризе у Украјини.

 

„То значи да политички циљ није постигнут. Зато постављам питање зашто треба да задржимо санкције и не тражимо излаз”, рекао је Сијарто и нагласио да је Мађарска веома заинтересована да се нова америчка администрација договори са председником Русије. „Надам се да ће они наћи заједнички језик, јер то у великој мери зависи од личних односа”, закључио је Сијарто.

 

 

Говорећи о томе како је стекао утисак да су европска политичка елита, као и светски либерални медији, били шокирани чињеницом да америчког председника нису изабрали они него амерички грађани, Сијарто је изразио наду да ће напори Доналда Трампа да скине „извоз демократије” са дневног реда америчке спољне политике помоћи свима у свету да изграде прагматичнији став.

 

„Ја сам из централне Европе и научио сам једноставну лекцију из историје – у сукобу између Запада и Истока страда централна Европа”, закључио је Сијарто.

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;