Борбена возила осмишљена и конструисана у Србији — оклопњак “лазар”, возило “милош”, ПВО систем “терминатор”, “бов” и “курјак”, темељ су новог узлета домаће наменске индустрије. Ова средства борбене технике, иако различитог степена развоја, показују и заокрет српске војне производње ка сложенијим и скупљим системима траженим на светским тржиштима.

 

 

Да се Србија с муниције и лаког пешадијског наоружања окреће сложенијим конструкцијама, показао је и недавно завршени Сајам наоружања и војне опреме “Идекс” у Абу Дабију. Државно предузеће “Југоимпорт СДПР” и изложена понуда српског наоружања и војне технике, према свим оценама, изненађење су Сајма.

 

— Српски наступ у Абу Дабију одговара курсу домаће наменске индустрије — објашњавају у “Југоимпорту”. — Поред проверене, цењене и тражене пешадијске и артиљеријске муниције и наоружања, Србија се намеће и као држава способна и за развој сложене борбене технике. Приватне домаће фирме попут компаније “Едепро” постижу добре резултате на пољу истраживања и развоја.

 

Оклопно возило «Милош“ звезда Сајма наоружања у Абу Дабију (фото)

 

Нови курс српске војне индустрије, како објашњавају познаваоци војне технике, условљен је и глобалним кретањима. Последњи сукоби у свету, посебно у Ираку, Либији и Сирији, донели су и нове методе ратовања које су разбуктале тржиште оклопних борбених возила. Овом рангу одговара наш “лазар 3”, посебно верзија с руском куполом на којој су топ од 30 милиметара, аутоматизовани бацач граната и митраљез калибра 7,62 милиметра.

 

Потражња на светској пијаци наоружања иде наруку и оклопном возилу “милош”. Реч је о точкашу који, поред борбене, може да има и командну, извиђачку, па чак и медицинску улогу. Предузеће “Србоауто” развија слично возило “терминатор”, са примарном ПВО наменом, али које може ефикасно да се користи и на земљи.

 

 

НАОРУЖАЊЕ И ЗА НАШУ ВОЈСКУ

Интересовање страних војски за производе српске наменске индустрије подгрева наду у извозни бум који може да се очекује већ за неколико година. Посебно важан ефекат развоја и продаје наоружања су јачање Војске Србије и њено опремање модерном техником. Наше оружане снаге ће ове године добити првих шест возила “лазар”, а за неколико месеци у наоружање ће ући исто толико самоходних хаубица “нора Б-52”.

 

 

 

Извор

 

Тагови: ; ; ; ; ;