Црна Гора: Линију Бар-Бари-Бар преузимају Хрвати или Албанци

Императиван став министарствa поморства и саобраћаја је да челници Барске пловидбе у што скоријем року успоставе поморску линију Бар-Бари-Бар која је обустављена 3. децембра јер је путнички брод „Свети Стефан 2“ изгубио класу.

 

 

Црна Гора улази у четврти месец како нема поморску линију са Италијом, односно Европом. Из ресорног министарства су иницирали да менаџмент и одбор директора као прелазно решење склопе споразум о сарадњи са неком од бродарских компанија из земаља региона.

 

„У циљу одржавања линије Бар–Бари-Бар једна од алтернатива је и покушај склапања споразума заједничког посла са компанијом која се бави превозом путника и роба у региону. То би требало да буде прелазно решење. Треба разговарати са више компанија, па видети која нуди најбоље услове за сарадњу, превасходно компанијама које су вољне да укрцају и црногорске поморце. Примат је да државна компанија Барска пловидба купи путнички брод који би заменио ферибот Свети Стефан 2“, навели су из министарства поморства и саобраћаја.

 

 

Министарство поморства и саобраћаја као прелазно решење преко поморских администрација суседних држава иницирало је да се контактирају бродари у Хрватској, Албанији, Италији. Они подсећају да су имали разговоре у Риму пре неколико месеци, али за сада још конкретног договора нема. Обустављањем линије Бар –Бари –Бар, 3.децебра око 80 црногорских помораца који су пловили на путничком броду „ Свети Стефан 2“ је остало без запослења.

 

„Жао ми је због помораца јер управо ти људи знају шта је рад, рад на броду. Имам професионалну одговорност према људима из поморске бранше“, казао је генерани директор Директората за поморски саобраћај Владан Радоњић.

 

 

Према сазнањима Новости, иако је још у грејс периоду за кредит којим су купљена два теретна брода, и изнајмљена од јесени 2014. године на рачуну Барске пловидбе је око 1,5 милиона евра. За куповину половног брода неопходно је минимално четири до пет пута већа сума новца.

 

Из ресорног министарства наводе да је менаџмент већ требао контактирати пословне банке, Инвестиционо развојни фонд, пратити ИПА пројекте.

 

„Барска пловидбе има два теретна брода који су и ове године у грејс периоду. Та два брода су дата на управљање. Ми пратимо ситуацију. Недомаћински однос према фирми и погрешно пословање може имати негативне последице за Барску пловидбу“, кажу у министарства поморства и саобраћаја.

 

 

Црногорска национална компанија је пре 52 године успоставила редовну поморску линију Бар –Бари-Бар.

 

 

Из министарства поморства и саобраћаја је констатовано да су челници Барске пловидбе доста касно почели да размишљају о куповини путничког брода.

 

„Ако треба нека сносе одговорност. Менаџмент и Одбор директора Барске пловидбе активно треба да се баве набавком брода. То је интерес компаније, привреде, помораца, то је државни интерес“, закључили су у ресорном министарству.

 

 

Извор

Коментари: