Доналду Трампу још не дозвољавају да ни полукорак направи према Русији, али се у Вашингтону увелико мешају геополитичке карте.

 

 

Водећи експерт Института „Брукингс“ Мајкл О’Хенлон је посаветовао САД и врх НАТО-а да са Русијом закључе нове споразуме о безбедности у Европи који би укључивали и давање „трајне неутралности“ земљама попут Украјине, Белорусије, Молдавије, Грузије и још неких.

 

О’Хенлон се огласио на овакав начин са страница познатог листа америчког крупног капитала The Wall Street Journal. И предочио да би то „смањило ризик супарништва и избијања чак и при даљем ширењу НАТО“.

 

Он је подсетио да је управо ширење западне војне алијансе „фундаментални узрок проблема“ у односима Запада са Русијом.

 

Проценивши да западне земље никада неће напустити своје „демократске пријатеље попут Украјине и Грузије“, указао је да постоје ефикаснији начини да им се помогне:

 

„Дошло је време да западне земље покушају да преговорима обезбеде нове споразуме у сфери безбедности за неутралне земље Источне Европе. У темељу ове концепције био би трајни неутралитет, бар што се тиче формалног чланства у организацијама створеним ради заједничке одбране. Имам у виду земље које унутар лука који спаја север и југ Европе. То су: Финска, Шведска, Украјина, Молдавија, Белорусија, Грузија, Јерменија и Азербејџан, Кипар плус Србија. Можда и неке друге балканске државе“.

 

 

О’Хенлон је чак предложио и редослед:

 

„Прво треба у оквирима НАТО започети преговоре о томе, а потом у њих укључити побројане неутралне земље. После свега тога се могу започети и формални преговори са Русијом“.

 

„Нова архитектура безбедности, по његовом мишљењу, мора укључивати и обавезу Русије и НАТО да осигурају безбедност Украјине, Грузије, Молдавије и других побројаних земаља.

 

 

О’Хенлон подвлачи да у Русији на ширење НАТО гледају као на увреду и на превару бившег непријатеља који се примакао њеним границама.

 

Он, упркос томе, закључује и сугерише:

 

„Мора се покушати са таквим преговорима. Јер, само велика и смела идеја може Трампу дати реалну прилику да америчко-руске односе побољша и усмери их повољнијим курсом“.

 

 

 

Извор

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;