Министар одбране БиХ Марина Пендеш и начелник Оружаних снага БиХ Анте Јелача, одобрили су коришћење војне опреме Оружаних снага БиХ за снимање филма «Генерал», о хрватском генералу Анти Готовини. Хрватима су уступљени топови и камиони који су у власништву ОС БиХ.

 

 

 

 

За Бориса Јеринића, заменика министра одбране БиХ, ово је како каже за «Новости», срамотан потез, јер министарство помаже снимање филма о ратном злочинцу који је са својом војском протерао 200.000 Срба из западнокрајишких општина.

 

«Био сам против, али су је донели министар и начелник ОС БиХ» — каже Јеринић.

 

Хрватској је уступљена имовина Оружаних снага БиХ, а сада питам шта би рекли у министарству да је, примера ради, Србија тражила имовину да снима филм о неком српском генералу. Душанка Мајкић, члан Парламентарне комисије за одбрану и безбедност БиХ, каже за «Новости» да је хрватски лоби у министарству одбране овако одлучио.

 

«Никада до сада нисмо имали да су министар и начелник Оружаних снага БиХ из истог народа. И то је утицало на ову одлуку» — поручила је Мајкићева. «Ова одлука је велика провокација за Србе јер БиХ званично помаже снимање филма о генералу који је са војском починио многе ратне злочине на подручју и БиХ и Републике Српске. Нажалост, немамо механизам казне, али сви се сећају како је реаговано када је Република Српска тражила један почасни пук Оружаних снага БиХ за Дан Републике. Тада су сви осудили Републику Српску».

 

Иначе, филм о Анти Готовини снима се и у Ливну, од суботе а требало би да се заврши 5. марта.

 

 

Из Борачке организације РС «Новостима» је речено да овакви филмови само показују да је Хрватима дозвољено величање ратних злочина и злочинца који је првостепеном пресудом у Хагу био осуђен на 24 године затвора, а касније под притиском Хрватске према Хагу ослобођен свих оптужби.

 

Тагови: ; ; ;