Јасно је да Бошњаци желе узурпацију институције, ово је најбољи тренутак када се морају рашчистити сва отворена питања у БиХ, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик.

Истовремено, у Републици Српској постоје и они који сматрају да треба наставити као да ништа није било, а десила се, каже Милорад Додик, огромна злоупотреба од стране бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, који је преместио место одлучивања у БиХ из Председништва у Савет у Сарајеву.

 

Гостујући у емисији «Аспект» Радио-телевизије Републике Српске, Додик је рекао да је јасно да Бошњаци желе узурпацију институција, те да је очигледно да су нервозни у ишчекивању да унитаризују БиХ, а пошто се то није догодило, они су сада институције БиХ довели у блокаду, пренела је РТРС.

 

«Ова група и ја као председник Републике и председник политичке партије, а и већина људи у Српској желимо да кажемо да је БиХ прекршила Дејтон и потценила Србију и да треба да се извини Србији. Нећемо се даље кретати док се не извините Србији, док не ставимо на дневни ред механизам координације и акт који доводи у позицију да се из Уставног суда одстране стране судије и да се изаберу нови из БиХ», рекао је Додик.

 

Коментаришући детаље из писма Међународног суда правде, а које је објавио Бакир Изетбеговић, председник Додик је рекао да је веома приметно да је све урађено брзо, што говори о томе да постоји политички утицај на сам Суд. Због тога се, сматра Додик, читавој тој процедури не може веровати.

 

«Моје поверење према међународним институцијама је веома мало, готово никакво. Раније сам наивно веровао да постоји међународна правда, али сам се, међутим, уверио да постоји међународна неправда. Јер ако је неко могао довести појединце у БиХ и да крши Дејтон, а да га штити Савет за имплементацију мира – онда овде ништа није сигурно», истакао је Додик.

Извор РТС

Тагови: ; ; ;