Бивши председник Хрватске Стјепан Месић остаће једини почасни грађанин Подгорице, преносе «Вијести».

 

 

Одборник Демократског фронта у градском парламенту Миодраг Бешовић оценио је да Месић, «који негира злочине почињене у логору Јасеновац», не заслужује титулу почасног грађанина Подгорице.

 

Скупштина Главног града одбила је на седници да расправља о предлогу Демократског фронта о поништавању одлуке из 2007.године, којом је Месић именован за почасног грађанина Главног града. За изостављање предлога из дневног реда седнице гласао је 31 одборник, док је 19 било против.

 

Бешовић је оценио да Месић, «који негира злочине почињене у логору Јасеновац», не заслужује титулу почасног грађанина Подгорице.

 

Владимир Вујовић из Демократске Црне Горе рекао је да му је несхватљиво што градска скупштина пре неколико година није подржала предлог да за почасног грађанина буде проглашен тенисер Новак Ђоковић или што се нико није сетио да за то признање предложи бившег председника Словеније Милана Кучана, који је одликован орденом црногорске заставе.

 

Председник клуба одборника Демоса Горан Радоњић казао је да је срамота за Подгорицу да од толиких историјскх личности Месић носи титулу почасног грађанина, иако је остао упамћен по реченици да је «задатак завршен и да Југославија више не постоји».

 

Додао је да није сагласан ни да Кучан буде предложен за то признање, јер се «најужасније ствари вежу за њега и Месића».

 

Председник Скупштине Ђорђе Сухих (СД) истакао је да је против одлуке, не зато што мисли да је Месић идеалан за то већ зато што сматра да не треба поништавати одлуке које су донесене пре три сазива. То би, како је оценио, могло проузроковати поништавање и неких других одлука.

 

 

Танјуг/РТС

Тагови: ; ; ;