У балтичким земљама ће ускоро бити распоређене додатне трупе из НАТО земаља. А војници НАТО-а, који се већ налазе у Естонији, Летонији и Литванији, су се у више наврата нашли у незгодим ситуацијама. Због тога су републичке власти одлучиле да се заштите и унапред су оптужиле Русију за могуће провокације.

 

 

Становници града Тапе, у коме се налази НАТО база, испричали су како се обично понашају војници Алијансе.

 

Британски војни, који ће ускоро бити распоређени на естонском подручју могу очекивати провокације у виду специјално монтираних барских туча. Да би се изазвало агресивно понашање војника, користитиће се посебне жене, изјавио је портпарол спољнообавештајне службе Естоније Мик Маран за британски лист Тајмс.

 

«Очекујемо да ће «противнички тим» (како шеф естонске интелигенције описује Русију) покушати да на друштвеним мрежама хакује налоге братских војника у потрази за компромитујућим материјалима о њима, као и да ће употребити девојке за изазивање туча у кафићима, а после представити британске војнике као хулигане», рекао је он.

 

 

Очекује се да ће у Естонију стићи 800 војника из Албиона, који ће ојачати већ постојећи контингент америчких трупа.

 

Како је рекао извор близак владиним круговима Естоније, Маран је ову изјаву дао да би се упозорила британска страна о будућим инцидентима и делимично ослободила одговорности.

 

«Чињеница је да су људи које долазе у ову малу и мирну земљу где је много неудатих жена,  јер се много наших становника преселило у Финску, Немачку и у ту исту Енглеску због посла — млади. Алкохол је овде јефтинији него у Великој Британији. Јасно да њихов боравак неће проћи без туча и других ексцеса и зато су унапред смислили изговор о страшним руским женама-провокаторима», рекао је он.

 

 

Како је рекао, војска НАТО-а је, када је тек стигла, била распоређена далеко од Талина, Тартуа и других већих центара како би се избегли евентуални ексцеси и сукоби са локалним становништвом.

 

«Базу су поставили у малом граду Тапе, у коме живи нешто више од пет и по хиљада људи. Ту је, у принципу, мало оних с којима би могли да дођу у сукоб. Сви у Естонији то знају, стога, да је Маран то испричао на локалној телевизији, сви би се веома зачудили. Зато је он одлучио да ову глупост о руским агенатима и руци Кремља изјави за британску штампу, где мало људи зна нашу стварност», додао је тај извор.

 

 

Становници града Тапа су рекли да су односи између људи у овом граду и војске НАТО-а могу описати као «сложени, али без озбиљнијих конфликта».

 

«Они доста пију ван службе, а онда крећу у потрагу за авантуром. Сломе некад нешто у бару или кафићу, и бучни су некада док шетају градом. Наравно, покушавају и да се упознају са локалним девојкама», рекла је мештанка Олга.

 

 

Она каже да се град и даље сећа епизоде од пре два месеца, када је дошло до туче у једном од барова између мештана и црнаца из армије САД.

 

«Пре тога, војска се возила градом и звала младе девојке да им се придруже. Због тога их се сада многе плаше», рекла је она.

 

 

Олга је рекла да америчку војску често могу да виде у баровима у време слободних дана. Додала је и то да се неким женама свиђа што се у граду налазе «јаки младићи».

 

«Није мали број оних жена које се радују присуству војника. Уосталом, многе од њих месецима живе саме јер су њихови мужеви отишли у Европу да раде. Неке можда очекују да се удају. У принципу, војници се слободно крећу по граду, а о скандалима везаним за њих, нисам ништа чула», рекла је друга житељка Тапе Светлана.

 

 

 

Литвански новиран Владимир Веретеников рекао је да Рига већ дуго привлачи туристе из Велике Британије јер у том граду они могу за мало новца добро да се проведу.

 

«Чињеница је да за новац, за који Британац у Лондону може попити пар чашица жестоког пића у бару, у Летонији може да приушти целу боцу. У Риги често организују разне прославе, пошто многи становници Риге говоре енглески и да Британцима не треба виза за посету нашој земљи», објаснио је он.

 

 

Веретеников је додао да од 2005. године, посетиоци из Велике Британије редовно «врше малу нужду» на споменику Слободе високом 42 метра (такође познат по називу «Милда»). Понекад се чак и кладе да ли ће успети то да ураде или не.

 

«Више то не раде тако често јер се сада камере налазе свуда, а власти су почеле да кажњавају уколико се неко пак усуди на такав потез. Ипак, општинска полиција сваког лета доста заради од таквих преступа», рекао је Веретеников. Говорио је и о НАТО трупама које се налазе у граду Адажи. «Однос према њима је јасно подељен: људи који говоре руски су против тога што се ови војници налазе овде, а Летонци су за. Од могућности избијања рата са Русијом је све који тамо живе страх», закључио је он.

 

 

Штампа је у више наврата добијала вест да су војници НАТО-а улазили у сукобе са становницима Летоније. На пример, инцидент који је одјекнуо земљом се догодио у јесен 2016. године у Риги у «Мекдоналдсу». 31. октобра прошле године 23-годишњи држављан Ајзкалнса који ради у једној од адвокатских фирми у близини дошао је у Мекдоналдс. Једном од британских војника који су стајали са њим у истом реду, се нешто није свиђало код тог младог човека.

 

Уследила је туча, а становник Риге је завршио са сломљеним носем. Сведоци кажу да су се припадници комуналне полиције налазили у близни, али нису желели да се мешају, због чега је позвана државна полиција. Када је патрола стигла, представник националних оружаних снага Летоније, који се налазио у друштву Британаца, је покушао да заташка инцидент.

 

Британац се, ипак, нашао у притвору. Војска га је затим послала у Велику Британију након што је платио казну. Занимљиво је да је према британском листу Телеграф, Британац био жртва руске провокације, чији је циљ да компромитује Албионску британску војску.

 

Две године пре овог инцидента, 2014., локални листови су објавили изјаву градоначелника Вентспилса који је рекао да су војници НАТО-а, пијани, вршили малу нужду по излозима продавница и «чупали цвеће из цветних леја које су давали проституткама».

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;