Десетине генерала и стотине официра пољске армије је давањем оставке протестовало против грубог уплитања Владе у војне послове, пише  британски лист Телеграф.

Према британском часопису, ради се о 26 генерала и 260 виших официра. Сви они су поднели оставке на позиције у пољској армији, у знак протеста против политичког уплитања Владе у војсци.

 

 

Публикација наводи да се овај процес дешава у протеклих 16 месеци, а да је сада пољска војска на ивици дисфункције.

 

Један од оних који су отишли ​​из самог врха војске, био је начелник Генералштаба генерал Мецислав Готсул, који је поднео оставку крајем јануара.

 

Његова оставка је дошла убрзо након што су амерички војници почели да се распоређују у Пољској у склопу НАТО плана за јачање одбране у источној и централној Европи.

Амерички војници у Пољској

 

Осим тога, у војсци су разочарани због очигледног приоритета у напредовању који се даје војницима који су лојални владајућој странци «Закон и правда», као и због чињенице да Министарство одбране није у стању да одржи консултације о променама у војној структури.

 

Пензионисани генерал Станислав Козеј, који је служио као председник Управног одбора пољске националне безбедности, изјавио је да обим и темпо отпуштања «претња за ефикасно функционисање војске».

 

 «Као што знате, код војника не постоји други начин да протестује против акције својих  претпостављених, него да напусти службу, и то је оно што сада видимо,»  рекао је Козеј  Телеграфу.

 

Према Станиславу Козеју, Врховна команда се не слаже са начином спровођења политичке моћи и отвореног политичког уплитања у надлежности команде војске.

Тагови: ; ; ;