Председник Молдавије Игор Додон јавно је затражио од амбасадора Сједињених Америчких Држава и Румуније — Џејмса Петита и Данијела Јонице – да се не мешају у његово деловање на положају шефа државе.

 

 

Додон им је ово поручио одговарајући на писмо те двојице дипломата, у којем су изразили забринутост тиме што је он – као врховни командант – забранио молдавским војницима и официрима да учествују у вежби НАТО која је почела 20. фебруара а завршиће се 1. марта румунском војном центру Смирдан.

 

Њих двојица су потписала заједничко писмо, а молдавски председник им је зато и одговорио једним писмом.

 

Иначе, Петит и Јонице су Додона отворено оптужили да се „не држи пријатељски“.

 

Још су оценили да „молдавска армија због тога неће имати потребне припреме“.

 

Додали су и да Додонова одлука није у складу са „обавезама и напорима које САД и Румунија чине за институционалне капацитете молдавских државних установа“.

 

Додон је амбасадорски тандем подсетио да је Молдавија независна и суверена држава и поручио му:

 

„Молим да Председника (Молдавије) не учите како треба да поступа, поготово поводом његових уставних овлашћења. Не верујем да у земљама које (у Кишињеву) представљате неки амбасадор може коментарисати потезе шефа државе, поготово поводом дислокације Оружаних снага. Баш бих волео да видим реакцију Беле куће или дворца Котрочен на сличне коментаре, на пример, амбасадора Молдавије“.

 

 

По свом Уставу, Молдавија је држава са неутралним статусом.

 

Према анкетама, већина њених грађана је против уласка земље у НАТО. Упркос томе, Кишињев још од 1994-те сарађује са алијансом у оквирима „плана индивидуалног партнерства“.

 

Крајем новембра 2016-те, молдавски премијер Павел Филип и генерални секретар НАТО, Јенс Столтенберг, потписали су споразум о отварању у кишињеву „бироа за везу“ НАТО.

 

Молдавски парламент га је ратификовао пре него што је Додон изабран за председника државе.

 

НАТО планира да тај биро отвори у јуну, али Додон тражи да од тога одустане.

 

Он је то 7. фебруара – за време разговора у Бриселу са заменицом генералног секретара алијансе Роуз Гетемилер – затражио у потпуно отвореној форми и позвао НАТО да поштује неутралитет његове земље.

 

Додон је прошле недеље указом забранио учешће молдавских војника у вежби земаља НАТО у Румунији „Платински орао“ (Platinum Eagle), у којој учетвују трупе из САД, Бугарске, Македоније, Црне Горе, Румуније, Србије, Словеније и Украјине.

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;