Након шест дана путовања Референдумски караван посјетио је Загреб и тиме, обишавши земље региона, заокружио први дио пута.

 

 
Тим Каравана званично је посјетио хрватски Сабор, гђе их је дочекао Иван Вилибор Синчић, саборски заступник и предсједник Живог зида. Након обиласка Сабора, Синчић је пренио своја искуства по питању ЕУ и НАТО-а, чија је Хрватска већ чланица.

 

– НАТО је империјалистички савез који штити јаке чланице као што је САД, а онда и поједине елите унутар тих чланица. Због тога је референдум по питању одлучивања о НАТО-у такође важан, а у складу са тим и ваша мисија. Хрватска је одржала референдум о уласку у ЕУ, али тај исти референдум није пратила адекватна јавна расправа. Умјесто јавне расправе, хрватско становништво имало је прилику да гледа једнострану пропаганда. То је образац који се користи и у Црној Гори. Народ у Црној Гори не смије дозволити да власт води „политику без кичме” каква је политика Мила Ђукановића, који је до деведесетих био комуниста, па је био уз Милошевића, па је онда био уз Русе, а сад је уз ЕУ и НАТО, па ако би се за коју годину проширио утицај Бразила, он би вјероватно био уз Бразил.

Кренуо «анти НАТО караван» од Подгорице до Брисела, прва дестинација је Косовска Митровица

 
Организатор Каравана Марко Милачић званично се захвалио Синчићу за пријем у Сабору и објаснио какав проблем етикетирања постоји у Црној Гори:

 

– Ријетко се ставови какве ви заступате чују и у земљама које су са већим процентом људи који су против НАТО-а, а ми смо у Црној Гори, и то је дио шире пропаганде, навикли да се сви људи који су против НАТО-а етикетирају као руски шпијуни и државни непријатељи. То је погубно по истински демократски процес. Идеја неутралности није ни проамеричка, ни проруска него процрногорска.

 
Караван је у Загребу посјетио и Иван Пернар, посланик Живог зида и заступник у хрватском Сабору, који је због медијске блокаде присутне у свим земљама Балкана када су у питању теме које не одговарају владајућим „елитама”, направио интервју са члановима Каравана Сањом Вуковић и Марком Милачићем у алтернативном, али и те како популарном ливестреам-у преко Фејсбука.

 

 

У снимку који је за 24 часа прегледало око 25.000 људи говорили су о мисији Каравана, новим погледима на дешавања у региону, Европи и свијету. Пернар је закључио да референдум у Црној Гори не би био проблем кад би већина била за НАТО, те да неколицина црногорских војника у Авганистану гули кромпире, губи своје дане у пустарама, умјесто да буду код куће са својим женама.

 
Пернар даје пуну подршку екипи из Црне Горе схватајући да се боре за исте принципе, што је показао и поклоном који је уручио Милачићу, модерним телефоном, сматрајући да то није лични поклон, већ подршка идеји борбе против новог свјетског поретка и „оружје против НАТО-а” којим се могу избјећи конвенционални медији.

 

Екипа Каравана посјетила је и Споменик жртвама логора у Јасеновцу.

 

Референдумски караван свој пут наставља посјетом Берлину.

 

Марко Милачић

Тагови: ; ; ; ;