У центру Скопља одржан је марш грађана за заштиту имена и унитарности државе и против промена Устава Македоније.

На протесту који је почео испред владе, а завршен испред зграде парламента, према проценама извештача, учествовало је неколико хиљада грађана, који су се изјаснили против увођења албанског језика као другог званичног језика и федерализације Македоније.

 

Скупу, који је организовала новоформирана Грађанска иницијатива за заједничку Македонију, присуствовали су неки од најзначајнијих заговорника владавине ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског.

 

На протесту је прочитан проглас у коме се тражи од политичких партија да поштују Устав Македоније и да се обавежу да неће радити на промени имена и суштине унитарне државе, као и да не прихватају платформе које су направљеме за туђе интересе и чији је циљ разбијање Македоније.

 

У иницијативи за заједничку Македонију наводе да немају везе са ВМРО-ДПМНЕ, а на скупу нису били дозвољени страначки симболи.

 

Како преносе медији блиски ВМРО-ДПМНЕ, у иницијативи наводе да су и сами «изненађени бојем људи који су им се прикључили само 12 сати након формирања», процењујући да је скупу присуствовало око десет хиљада грађана.

Лидер владајућег ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски оптужио је синоћ председника опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније Зорана Заева, који се са албанским партијама договара о коалиционој влади, да припрема редефинисање и промену имена Македоније и позвао народ да брани државу.

Извор РТС

 

Тагови: ; ; ; ;