Украјинске безбедносне снаге би за за пет минута могле да растерају радикале који блокирају трговинску размену са подручјима изван контроле Кијева -Донбасом, али не желе да то ураде, рекао је шеф Министарства унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков.

 

Крајем јануара, група бивших припадника војне операције у Донбасу, укључујући и посланике Врховне Раде Украјине, блокирала је на неколико локација теретну железничку везу Кијева са територијом Донбаса. Они су навели да је, по њиховом мишљењу, сва трговина са «сецесионистичким републикама» незаконита, и да је сав ток трговинског саобраћаја — кријумчарење.

 

 

Блокада је довела до поремећаја у снабдевању антрацит угљем, који се произведи у Донбасу. Услед тога, украјинске власти су биле приморане да уведу ванредне мере у енергетском сектору у циљу уштеде ресурса.

 

«Ни полиција, ни Национална гарда нико не жели да их растера силом. За разбијање такве блокаде је потребно пет минута времена и веома мали број обучених људи. Желим да сви схвате реалност, а то је да свако ради свој посао: Влада је донела одговарајућу одлуку, врло јасну законску регулативу, коју су новинари и стручњаци критиковали»,  рекао је Аваков у интервјуу украјинској телевизији «1 + 1» у недељу увече.

 

 

 

Тагови: ; ; ;