Растуће тензије између Русије и земаља НАТО захтевају успостављање међународног механизма за спречавања могућих војних инцидената, рекао је у интервјуу за ТАСС генерални секретар ОЕБС Ламберто Занијер. Према његовим речима, билатерални механизми тренутно нису довољно ефикасни за решавање потенцијалних проблема.

 

 

Генерални секретар ОЕБС је скренуо пажњу на случајеве опасног приближавања ваздухоплова и бродова Руске Федерације и земаља Северне алијансе.

 

«Потребни су нам механизми за регулисање оваквих ситуација. То је нови вид ситуација, а постоје потенцијални ризици за инциденте», рекао је он, наводећи да је могуће и да један проблем лако изазове ланчану реакцију, додајући да је потребно бити спреман на реакцију код могућих инцидената.

 

«Постоји потреба за оваквим механизмом. При том није толико битно да ли ће се створити у оквиру ОЕБС или других структура. Проблем је да постоји потреба за регулаторни оквир у оквиру кога можемо да решимо проблем», рекао је Занијер. Према његовим речима, билатерални формат није довољно добро и било би боље да је механизам многостран.

 

Он је дозволио могућност успостављања механизма у оквиру савеза НАТО — Русија, али то не би укључивало друге државе као што је Украјина. ОЕБС би, с друге стране, укључио све заинтересоване стране, сматра генерални секретар организације.

 

Недостатак дијалога

 

Занијер каже да је веома забринут постојећим тензијама између Русије и НАТО, као и све нижим нивоом интеракције између њих.

 

«Направили смо ОЕБС за дијалог између НАТО и земаља Варшавског пакта, када није било дијалога. Сада се поново крећемо ка ситуацији у којој недостаје дијалог између Русије и Запада. Постоји нагомилавање снага, санкције, па ситуација није нормална», рекао је портпарол.

 

Он каже да и ОЕБС не ради онако како је првобитно замишљено.

 

«Не постоји процес или дијалог којим би се решили проблеми који нас чине неспокојним», навео је он.

 

Истовремено, Занијер је указао на неке позитивне аспекте, укључујући и такозвани структурирани дијалог о изазовима и ризицима у области безбедности у региону ОЕБС, који је усаглашен на министарском сусрету ове организације у Хамбургу у децембру 2016 године.

 

«Дијалог ће се фокусирати на контролу наоружања и на шира питања безбедности и мера за решавање изазова у овој области. Ако стране покажу интерес, онда овај процес може да доведе до резултата», рекао је генерални секретар ОЕБС, додајући да расправа у овом формату треба да почне крајем овог месеца.

 

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ;