На обележавању 26. годишњице почетка такозваног „Домовинског рата“ Колинда је рекла да неће допустити да се истина изврће, да се блати и омаложава Домовински рат нити да се у њега увлаче метастазе из 2. светског рата.

 

 

Она је ветеранима и грађанима казала да се Домовински рат темељи на четири „чињенице“.

 

Прва је, додала је, да је Хрватска била „жртва унутрашње и спољне агресије с позиција великосрпског империјализма којем је у то време пуну подршку пружао југославенски унитаризам.

 

 

Друга чињеница је, по њеним речима, да је Хрватска ослобођена и одбрањена у „часном и праведном ослободилачком рату“ који је темељ савремене државе.

 

Даље, као трећу чињеницу, Китаровић је навела да је Хрватска победила „захваљујући заједништву и помирењу под вођством првог хрватског председника Фрање Туђмана“, те да су у тој победи учествовали и домољуби и припадници свих националних мањина и не мали број Срба“.

 

Најзад, као четврту чињеницу она је рекла и да Хрватска у том рату није „тражила ни узела педаљ туђе земље“, а да су за слободу поднете велике жртве.

 

» Нећу стога допустити да се да се усташки режим и антифашистички покрет користе за сејање неслоге. Треба ли подсећати да су и у том рату четници починили језиве злочине над нашим народом. О том раздобљу наше историје о узроцима те трагедије о свим жртвама и страдањима треба утврдити пуну истину, али у слободној и неовисној држави нису нам потребне поделе које су нас скупо стајале – рекла је хрватска председница, пренела је Хина.

 

 

ХИНА

 

 

Тагови: ; ; ;