«Што се нас тиче, спремни смо да сутра прихватимо „Мигове-29” које нам је поклонила Русија, како би што пре почели њихов ремонт и модернизацију», изјавио је Министар одбране Зоран Ђорђевић на конференцији за новинаре у Београду. Он није могао да се изјасни када ће ови дуго најављивани авиони стићи у Србију, објаснивши да је цела процедура завршена и да се чека још само потпис Председника Русије Владимира Путина. Постоје три верзије допремања „мигова-29” у Србију: бродом, транспортним авионима или да се обави прелет, ако друге земље дају сагласност за те летове.

 

 

Планови одбрамбене индустрије Србије били су тема конференције за новинаре, коју су у Дому Војске у Београду одржали министар одбране Зоран Ђорђевић и помоћник министра др Ненад Милорадовић. У минулој години остварен је извоз наоружања и пратеће опреме у вредности 484 милиона долара, док се очекује да ће извоз у овој години достићи 510 милиона долара.

 

Министар Ђорђевић је истакао да фабрике одбрамбене индустрије послују позитивно, да редовно измирују обавезе према држави и да ће питање њиховог дуга бити решено конверзијом. Он је рекао да је и ФАП консолидован и да је жеља Министарства одбране да фабрика из Прибоја производи камионе за Војску Србије, али и да се остави могућност за пласман њихових возила на цивилном тржишту, па и евентуални улазак страног партнера. Исто важи и за фабрику „Застава камиони” из Крагујевца, али и за „Јумко” из Врања, где би се шиле униформе за ВС и извоз.

 

Управо би инвестиције из иностранства у одбрамбену индустрију биле једна од кључних новина новог закона о производњи наоружања и наменске опреме, који би требало да се нађе пред посланицима током пролећног заседања Народне скупштине. С тим да би страни партнери могли да постану сувласници са максималних 49% вредности фирме, како би одбрамбена индустрија остала под контролом државе.

 

Др Ненад Милорадовић изразио је задовољство наступом одбрамбене индустрије на недавно одржаном сајму наоружања „IDEX 2017” у Абу Дабију. Са домаћинима из Уједињених Арапских Емирата потписан је уговор вредан 21 милион долара за испоруку артиљеријских ракета калибра 107 милиметара, намењених за вишецевне бацаче ракета. Такође, договорено је испитивање самоходне хаубице „нора” у пустињским условима, што би могла бити увертира за нови извоз овог оруђа, поноса српске наменске индустрије. Осим тога, са УАЕ договорен је трансфер технологије „Трајала” везане за пиротехнику.

 

У сарадњи са овом земљом развија се ракета „алас”, у верзији обалске противбродске ракете домета 25 километара. Очекује се да ће усавршавање ракете бити завршено средином године, после чега би требало да се сарадња настави у њеној производњи.

 

Одбрамбена индустрија Србије, чији корени сежу у 1834 годину, запошљава око 20 000 људи, а у плану је да се током ове године отворе још 804 радна места.

 

Ката

 

 

 

Извор Политика

Тагови: ; ;