Русија је у уторак уложила свој седми вето како би заштитила сиријску Владу од мера Савета безбедности УН, блокиравши покушај западних сила да наметну санкције Дамаску због оптужби за наводне нападе хемијским оружјем током шестогодишњег рата у Сирији.

 

Кина је подржала Русију и уложила свој шести вето на резолуцију о Сирији. Русија је саопштила да би та резолуција, коју су израдиле Француска, Велика Британија и САД, нашкодила мировним преговорима под покровитељством УН између зараћених сиријских страна у Женеви који су почели прошле недеље.

 

 

Девет чланица СБ је гласало за резолуцију, Боливија је била против, док су Египат, Етиопија и Казахстан били уздржани. Да би резолуција прошла, потребно је девет гласова «за», а САД, Француска, Русија, Велика Британија или Кина не смеју уложити вето.

 

Руски Председник Владимир Путин је назвао нацрт резолуције у потпуности непримереним.

 

«Ово је тужан дан за Савет безбедности када чланице почињу да дају изговоре за друге државе чланице које убијају свој сопствени народ. Свет је дефинитивно постао опасније место», рекла је Савету безбедности америчка амбасадорка при УН Ники Хејли након гласања.

 

Заменик руског амбасадора у УН Владимир Сафронков је рекао да су изјаве против Москве у СВ нечувене и додао: «Бог ће вам судити».

 

«Данашњи сукоб није резултат нашег гласања. То је резултат чињенице да сте се одлучили за провокације, а много сте раније знали које је наше становиште», казао је Сафронков.

 

Резолуција је за циљ имала забрану доставе хеликоптера сиријској влади и стављање сиријских војних заповедника на црну листу након што је међународна истрага, под вођством САД, показала да су сиријске владине снаге наводно одговорне за три хемијска напада.

 

Ката

 

 

 

 

 

Извор Блиц

Тагови: ; ; ;