У Федерацији БиХ данас је нерадни дан, обиљежава се 1. март тзв. дан независности БиХ. У Републици Српској 1. март је дан који асоцира на прегласавање Срба у БиХ, убиство српског свата на Башчаршији и почетак рата.

 

 

Нерадни дан, истакнуте заставе, пријеми, свечаности. У Федерацији БиХ обележава се датум када су пре 25 година у тадашњој Социјалистичкој Републици БиХ, Хрвати и Бошњаци,тада Муслимани, мимо воље и сагласности српског народа, организовали референдум о независности БиХ и отцепљењу од тадашње Социјалистичке Федеративне Републике Југославије.

Иако се 1. март у Федерацији већ 25 година слави као тзв. дан независности, становници Сарајева баш и не знају назив тог свог празника и шта се тога дана десило. У анкети БН телевизије већина грађана Сарајева на питање који је данас празник и шта се слави, одговорила је да је 1. март дан државности БиХ, да је то датум када је БиХ међународно призната, те да је тог дана БиХ одбрањена.

У Републици Српској 1. март није празник. Напротив, тај датум могао би се с правом прогласити даном жалости.
1. марта 1992. године не само што је погажена воља српског народа у БиХ, тог дана убијен је српски сват Никола Гардовић испред Старе цркве на сарајевској Башчаршији. Тада је почео рат, страдање и прогон Срба у БиХ.

За Србе 1. март никада неће бити празник, али Срби за разлику од неких других поштују право тих других да славе оно што хоће и што сматрају празником.

Први пут након 15 година 1. март није нерадни дан и празник ни у Сребреници. Нова општинска власт Сребренице прекинула је досадашњу праксу кршења Закона о празницима Републике Српске.

 

 

БН ТВ

Тагови: ; ; ;