«Нова администрација САД нема намеру да другим државама одриче право да иду својим путем. Мој посао није да представљам цео свет. Мој посао је да представљам САД», рекао је Доналд Трамп на Капитолу, током свог првог председничког обраћања Конгресу САД.

 

 

„Ми ћемо поштовати историјске институте, али ћемо такође поштовати суверена права других земаља. Сллободна земља је најбољи механизам за изражавање воље народа. Зато Америка уважава право свих земаља да се крећу својим путем“, рекао је Трамп и додао да ће његова адмнистрација тражити од савезника Вашингтона да повећају своја издвајања за НАТО.

 

„Америка је спремна да проналази нове савезнике и да успоставља нове партнерске односе у сфери заједничких интереса. Америка је спремна за нове партнерске односе тамо се интереси подударају. САД су у бољем положају када је конфликата мање, а не више. Ми желимо хармонију и стабилност, а не ратове и конфликте. Ми желимо мир свуда где он може да се достигне“, рекао је он, додавши да ће се Америка дружити и са бившим непријатељима.

 

Он је пред Конгресом потврдио и да ће водити политику повећавања војних расхода, да ће рестартовати америчку економију ради стварања услова да амерички бизнис послује у САД и да ће увести историјску пореску реформу, која подразумева смањивање пореза које ће америчке компаније учинити конкурентним и просперитетним.

 

Трамп је доживео овације чланова Конгреса, укључујући представнике Демократске странке.

 

Анкета коју је спровео CNN након говора показује да се 57% анкетираних Американаца, који су пратили Трампово излагање, у потпуности слаже са оним што је Председник САД рекао, а чак 78% да је Председников говор повећао оптимизам.

 

Ката

 

 

 

Тагови: ; ;