Подгорички основац Раде Рачић поправио оцену. Вредно је учио током распуста и једва чекао да се јави да одговара.

 

 

Са три прста високо подигнута дотрчао је у уторак из школе кући сав задихан и срећан Раде Рачић (13), носећи у торби тројку из историје! Реч је о дечаку седмог разреда који је пред крај првог полугодишта постао јунак не само у подгоричкој школи «Владимир Назор», него целој Црној Гори и региону, када је наставнику историје одговорио да је Црна Гора прва српска држава, а овај му због тога «зацепио» кеца, толико великог да је презимио у дневнику! Овог пута наставник није имао куд, него је Рачићу морао да као резултат испитивања упише позитивну оцену.

 

» Седи, Раде, ево ти тројка» — изустио је кроз зубе наставник историје.

 

У учионици је потом настао весели жагор другара као знак подршке.

 

» Стигла је тројка» — каже нам Радетов отац Вељко. » Вредно је учио током распуста и једва чекао да поправи оцену. Овог пута питања су била уопштена, на која је мој син опет знао да одговори. И прошлог пута је дао тачан одговор, а јединица није била плод његовог незнања, већ наставниковог. То је било први пут да ученик добије слабу оцену, а да одговор на постављено питање није знао предавач!»

 

Платио је Раде цех породичном васпитању и кућном сагледавању историје и историјских догађаја. Јединица је отворила многобројна питања у подељеној Црној Гори, а међу Србима дочекана као пример чисте дискриминације. Прича о малом Рачићу, који је рођен 13. новембра, истог дана када и Петар Други Петровић Његош, по коме је добио име, одјекнула је на друштвеним мрежама попут бомбе. Људи су позитивно реаговали дајући подршку Радету, а неки од коментара били су «Браво, момчино, нек се зна порекло!», «Држ’ се братићу ђетићу»…

 

 

Тагови: ;