Влада Велике Британије планира да покрене планира да примени члан 50. Лисабонског споразума, и покрене процес изласка земље из Европске уније до краја марта, изјавила је у парламену британска премијерка Тереза Меј одговарајући на питања посланика.

 

 

«Ми планирамо да покренемо процес изласка земље из ЕУ до краја марта. Ради се о члану 50. Лисабонског споразума а не о било каквом меком пучу»- рекла је британска премијерка.

 

У почетку Тереза Меј је планирала да започне преговоре са ЕУ о «разводу» Лондона и Брисела. Након тога је Виши, а накнадно и Врховни суд Велике Британије наложио влади да затражи одобрење од парламента коме се и обратила крајем јануара.

 

Разматрање закона у парламенту прошло је веома глатко за премијера. Без обзира на више од стотину амандмана предложених од стране посланика влада је успела да спречи ограничења овлашћења премијера.

 

Сад се предлог закона налази у Дому Лордова који броји 805 чланова укључујући 779 световних и 26 духовних, где позиција премијера није као у Доњем дому. Овде Конзервативна партија нема већину.

 

Могуће је да ће и овде бити амандмана од стране посланика. Процес је требао бити завршен до 1. марта а последње разматрање нацрта закона планирано је за 7 март.

Тагови: ;