Влада Србије је одлучила да сруши део зграде некадашњег Генералштаба у центру Београда. За санацију зграде је пре мање од две године плаћено око 78 милиона динара.

 

 

За посао рушења дела зграде је планирано да се из буџета Србије потроши додатних 180 милиона динара, а одлука о рушењу је донета упркос бројним апелима и петицијама најрелевантнијих институција у земљи, који сматрају да нема потребе рушити зграду.

 

Зграда Генералштаба један је од симбола бомбардовања Србије 1999 године, а Републички завод за заштиту споменика културе јое 2005 године цео комплекс зграда прогласио културним добром.

 

Упркос томе, Влада је одлучила да се зграда сруши.

 

Због тога је формирана радна група на основу наређења начелника Управе за инфраструктуру пуковника Милорада Ђокића, која је разматрала наводе из мишљења двоје инжењера Војно-грађевинског центра.

 

Та група је побила замерке својих колега и констатовала да Управа за инфраструктуру нема надлежност да преиспитује ставове Владе, преноси Бета.

 

 

Зграде Генералштаба и Министарства одбране на раскрсници Кнеза Милоша и Немањине улице су дело чувеног српског архитекте Николе Добровића (1897-1967). Подигнуте су у периоду од 1954 до 1963 године, и представљају једино дело овог великана на територији града Београда.

 

На жалост, ова зграда је страдала у два напада, 30 априла и 7 маја 1999 године, током НАТО бомбардовања. Од тада па до данас, Генералштаб је препуштен на милост и немилост времена и заборава.

 

Тим поводом су се огласиле архитектонске институције као што су: Академија архитектуре Србије (ААС), Друштво архитеката Београда (ДАБ), Удружење архитеката Србије (УАС) и ДО.КО.МО.МО Србија, које су јединствене у ставу очувања овог здања.

 

Влада Републике Србије је одлучила да се њихово мишљење не рачуна.

 

Ката

 

 

 

Тагови: ; ;