Џес Бејли, амбасадор САД, изразио је забринутост због тога што је, како сматра, Македонија напустила принципе демократије и владавине права, пошто је председник Ђорђе Иванов одлучио да не додели мандат за састав нове владе лидеру опозиционе СДСМ Зорану Заеву.

 

 

Бејли је на свом Твитер налогу поручио да се слаже са европским комесаром Јоханесом Ханом, који је након одлуке Иванова поручио да се демократски принципи морају поштовати, чак и када се са њима не слажемо.

 

«Слажем се са комесаром Јоханнесом Ханом. Забринут сам због удаљавања Македоније од принципа демократије и владавине права, основне вредности НАТО-а», написао је Бејли.

 

 

Ианов је одбио да мандат за формирање нове македонске владе да Заеву, који је парламентарну већину од 67 посланика обезбедио у договору са две албанске политичке партије – ДУИ и покретом БЕСА.

 

Услови да ДУИ и БЕСА подрже Заева изложени су у «Тиранској платформи», који, према мишљењу Иванова, нарушавају суверенитет и територијални интегритет Македоније.

 

Осим тога, Иванов је рекао да му савест и Устав не дозвољавају да мандат за формирање владе да неком ко прихвата услове из «Тиранске платформе», која је сачињена у другој држави.

 

 

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;